НБУ не бачить загрози гривні через відмову від розміщення євробондів

П'ятниця, 16 липня 2010, 20:37

Національний банк України не бачить загрози стабільності курсу гривні у зв'язку з прийнятим напередодні рішенням Мінфіну відкласти розміщення єврооблігацій через несприятливу ринкову кон'юнктуру.

Про це заявив голова групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький, повідомляє агентство Reuters.

"Я не вважаю, що це рішення похитне гривню. Найбільше виклики для гривні - це очікування. Поки я такого не бачу ... Гривня забезпечена валютними резервами і перспектива припливу резервів від міжнародних фінансових організацій набагато більш вражаюча, ніж перспектива ослаблення у зв'язку з нерозміщенням", - сказав Литвицький.

За його словами, валові міжнародні резерви Національного банку на 16 липня зросли до 30 млрд. доларів з 29,523 млрд. доларів на кінець червня.

Реклама:

"Валютні резерви треба нарощувати, ми не зупинимося на цифрі 30 млрд. доларів і на цифрі 31 млрд. доларів - не зупинимося", - сказав голова групи радників глави Нацбанку.

"Справа не в тому, що євробонди - єдиний інструмент формування позикових ресурсів. Ви можете запозичувати на внутрішньому ринку, можна запозичувати на двосторонній основі, можна продавати щось, можна розміщувати цінні папери і формувати ресурси", - сказав Литвицький.

Як повідомлялося, раніше Мінфін заявив про рішення відкласти випуск євробондів на орієнтовну суму 2 млрд. доларів, сподіваючись на інші джерела фінансування напередодні очікуваного до кінця липня рішення Міжнародного валютного фонду про виділення Києву кредиту на суму 14,9 млрд. доларів.

Мінфін повідомив, що буде продовжувати розглядати можливість залучення фінансування на міжнародних ринках капіталу виходячи зі своїх потреб та ринкової ситуації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: