"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ більше не панькатиметься з Україною

П'ятниця, 16 липня 2010, 19:53

Кабінет міністрів з небаченою оперативністю працює над виконанням вимог МВФ, який наприкінці липня має офіційно затвердити кредитну програму для України на суму у майже 15 мільярдів доларів.

Варто очікувати, що перевірка виконання цих вимог тепер буде набагато суворішою, ніж раніше, прокоментував експерт Німецької групи радників при уряді України Роберт Кірхнер в інтерв'ю Deutsche Welle.

"У минулому МВФ дивився на дотримання зобов'язань крізь пальці, критерії по ходу пом'якшувалися. Попередній кредит видавався за умов дуже скрутної ситуації у світовій економіці. Тоді було важко передбачити наслідки можливої відмови у кредиті не лише для України, але й для інших країн. Але "дно" кризи вже пройдене і МВФ став більш вимогливим", - пояснює Кірхнер.

Схоже, фонд поставив питання руба: протягом тижня були ухвалені рішення про підвищення незалежності Нацбанку, про підняття тарифів на газ та про внесення змін до держбюджету, який в МВФ називали нереалістичним, нагадує Deutsche Welle.

Реклама:

Кірхнер називає ухвалені рішення вкрай необхідними для санації державних фінансів.

За словами експерта, ціни на газ поступово зростатимуть і надалі, доки не досягнуть ринкового рівня.

Не оминути Україні й підвищення пенсійного віку. Однак воно має супроводжуватися масштабним реформуванням системи, зокрема й скасуванням деяких невиправданих привілеїв, застерігає Кірхнер.

За словами німецького експерта, курс заощадження у наступні роки буде ще жорсткішим.

Адже замість нинішніх 6,5% (включно із дефіцитом "Нафтогазу") 2011 року дефіцит бюджету, за домовленістю з МВФ, не має перевищувати 3,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!