Китай зацікавився українськими портами

П'ятниця, 16 липня 2010, 10:18

Китайська China National Technical Import & Export Corporation (CNTIC) має намір взяти участь у проекті перенесення Євпаторійського морського торгового порту.

Порт планується перенести на озеро Донузлав, пише видання "Дєло".

Також СNTIC розраховує на базі порту побудувати промисловий логістичний комплекс.

Як повідомив представник компанії в країнах СНД Іскандер Муратов, СNTIC вже розробила відповідний проект і представила його владі Криму.

Реклама:

"Це дуже цікаво, особливо якщо врахувати, що наша компанія випускає більше 80% всіх використовуваних у світі контейнерів для перевезення вантажів морем", - повідомив він.

За словами представника компанії, СNTIC може видати Криму кредит на 10-15 років на будівництво даних об'єктів під державні гарантії.

Однак обсяг кредиту поки не уточнюється.

Видання пише, що переміщення портового комплексу планується почати в 2011 році. Перший етап обійдеться приблизно в 120 млн. гривень.

Також потрібні "значні кошти" на розвиток комплексу вже на самому озері Донузлав.

"Щоб створити на Донузлаві сучасний комплекс контейнерних терміналів, потрібно близько 400 млн. євро", - відзначив голова Ради міністрів Криму Василь Джарти.

Промисловий майданчик порту буде переміщено на найглибше в Криму солоне озеро Донузлав, в 30 км від Євпаторії, на березі Чорного моря.

Від моря озеро відділяє невелика піщана коса, в якій прорито судноплавний канал. На південній частині коси, куди буде перенесено порт, вже є глибоководний причал.

Плани з будівництва порту на озері Донузлав не нові. Ще попереднє керівництво країни з 2005 року збиралося створити на цьому місці великий транспортно-промисловий комплекс.

Планувалося побудувати 12 портових терміналів, до яких йшла б транспортна розв'язка з автомобільним сполученням і залізницею довжиною 130 км, пропускною спроможністю 60 млн. тонн щорічно.

На це планувалося залучити порядку 2,5 млрд. євро інвестицій. Однак інвесторів знайти так і не вдалося і проект залишився на папері.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: