Підвищення мінімального регулятивного капіталу викличе недовіру до банків - АУБ

Четвер, 15 липня 2010, 13:56

Асоціація українських банків вважає, що прийнята Правлінням НБУ постанова №273 ставить у нерівні конкурентні умови сегмент середніх та малих банків.

На думку АУБ, такі умови можуть спричинити чергову хвилю недовіри до банківської системи.

Відповідно до цієї постанови підвищені до 120 млн. гривень вимоги до мінімального регулятивного капіталу.

Проте найбільше занепокоєння банківської спільноти викликає п.6 постанови, яким банкам, які не мають регулятивного капіталу у сумі 120 млн. гривень, з 16 липня фактично забороняється прийняття нових депозитних вкладів від фізичних осіб.

Реклама:

В АУБ наголошують на невідповідності Міжнародним стандартам банківського регулювання адміністративного підходу у встановленні вимог з нарощення банками капіталу, який застосовується НБУ.

"Мінімальні ж вимоги для отримання дозволу на банківську діяльність, встановлені Європейською банківською директивою №2006/48/ЕС, складають 5 млн. євро, що очевидно менше, ніж 120 млн. гривень", -  коментує президент АУБ Олександр Согуняк.

За даними АУБ, ця заборона на ресурси стосується близько 50 банків, які станом на 01 липня не мали капіталу у встановленому НБУ розмірі.

А у цілому Постанова ускладнює діяльність понад 80 банкам.

Фахівці АУБ застерігають, що введення в дію згаданої Постанови не може не про стимулювати відтік депозитних вкладів фізичних осіб з банків.

Обурення банкірів  і їх галузевого об'єднання викликає і той факт, що банківська система не була ознайомлена з цим нормативним актом до його прийняття, а отже не мала змоги висловити свої зауваження та застереження при обговоренні його на стадії проекту.

АУБ звернулась до керівництва НБУ з проханням скасувати постанову № 273 та провести її широке обговорення з банківською системою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!