"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держпакет "Азоту" цікавий тільки його мажоритаріям?

Четвер, 15 липня 2010, 10:16

Акціонери "Сєверодонецького "Азоту" готові розглянути можливість участі у покупці 40% держакцій заводу.

"Так як на продаж виставляється частка в ЗАТ, за українським законодавством Worldwide Chemical має пріоритетне право на її купівлю", - прокоментував  акціонер підприємства Олексій Кунченко виданню "Комерсант-Україна".

Номінальна вартість 40% акцій "Азоту" - 422,680 млн. гривень.

Видання відмічає, що за оцінками галузевих аналітиків, ринкова ціна пакету - понад 100 млн.доларів.

Реклама:

"З огляду на приблизно однакові потужності "Сєверодонецького "Азоту" і концерну "Стірол", а також схожу зовнішньоекономічну діяльність підприємств, його реальну вартість можна розрахувати виходячи з поточної ринкової капіталізації останнього", - говорить аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко.

Крім того, обидва підприємства орієнтовані на експорт: на внутрішньому ринку України реалізується всього близько 30% виробленої продукції, а близько 70% - експортується.

Начальник аналітичного відділу UFC Capital Володимир Ланда вважає, що зараз час для продажу 40% акцій Сєверодонецького "Азоту" не можна назвати вдалим.

"Кон'юнктура ринку азотних міндобрив зараз несприятлива, і українські виробники заробляю лише 7-10% валової маржі", - говорить пані Левченко.

Для порівняння російські хіміки заробляють близько 50-70% валової маржі від продажів аміаку і карбаміду.

На думку Левченко, з огляду на той факт, що IBE Trade Corp. вже контролює 60% акцій "Сєверодонецького "Азоту", навряд чи комусь іншому буде цікава держчастка.

Як повідомлоялося, Фонд держмайна повідомив про намір продати 40% великого виробника мінеральних добрив компанії "Сєверодонецький "Азот" в 2010 році.

"Сєвєродонецький "Азот'" створено в 2004 році ФДМ і компанією Worldwide Chemical LLC - дочірньою структурою IBE Trade Corp.

ФДМ вніс в ЗАТ основні активи держпідприємства "Сєвередонецьке об'єднання "Азот'" і отримав 40% акцій у спільному підприємстві, а Worldwide Chemical зобов'язалася внести 120 млн. доларів, отримавши 60% акцій.

За даними учасників ринку, в числі власників IBE Trade Corp. підприємець Алекс Ровт, Олексій Кунченко і Микола Ольшанський.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!