Думка експерта: Уряд поступився інфляцією заради кредиту МВФ. ВІДЕО

Середа, 14 липня 2010, 15:18

Відпускні ціни на природний газ для населення з 1 серпня зростуть на 50%.

НКРЕ підвищила роздрібні ціни на природний газ для населення до 72,54-295,41 коп. за кубометр.

На думку економіста інвестиційної компанії Astrum Investment Management Олексія Блінова, яку він висловив у коментарі "Економічній правді", головним адресатом цього рішення є Міжнародний валютний фонд, який має упродовж найближчих тижнів розглядати рішення про нову кредитну програму stand-by для України на суму 14,9 млрд. доларів.

Завантажте Flash Player, щоб переглянути відео.

Реклама:

"Підвищення тарифів на газ давно є ключовою вимогою Фонду, і без реагування на неї уряд має невисокі шанси отримати кредитні кошти від МВФ. Саме тому уряд нарешті вирішив піти на цей непопулярний крок", - зазначив він.

За словами Блінова, це підвищення дозволить переконати Фонд у тому, що за підсумками 2010 року фінансовий дефіцит НАК "Нафтогаз України" не перевищить 1% ВВП, або 10 млрд. гривень. 

При цьому експерт відзначив, що збільшення тарифів на газ для населення "само собою буде помірним чинником інфляції, адже на газ припадає лише 2% кошика розрахунку індексу споживчих цін (ІСЦ), і нинішнє підвищення ціни на газ на 50% додасть до показника інфляції лише 1 п.п.".

"Але підвищення цін на газ для підприємств комунальної теплоенергетики призведе також і до подорожчання послуг опалення і водопостачання. Тим паче, подорожчання вартості житлово-комунальних послуг в Україні зазвичай створює психологічний ефект, що виражається у подорожчанні багатьох інших товарів (передусім продуктів харчування)", - пояснив він.

Тому, на думку Блінова, у другому півріччі 2010 року варто очікувати прискорення інфляції.

"Навіть якщо уряд буде штучно стримувати зростання тарифів (гаряча вода та опалення) у регіонах з огляду на місцеві вибори, що мають відбутися 31 жовтня, все одно нинішнє підвищення рано чи пізно відіб'ється на цих тарифах упродовж наступних 12 місяців", - пояснив він.

Блінов переконаний, що уряд не зможе за підсумками 2010 року втримати показник інфляції у межах 10% (наразі зростання ІСЦ у річному вимірі становить лише 6,9%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!