Азаров: Зобов'язання перед МВФ складні, але альтернативи немає. Оновлено

Середа, 14 липня 2010, 10:54

Умови кредитування МВФ достатньо складні, але фінансова підтримка допоможе Україні витримати вплив негативних світових явищ в економіці.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду в середу.

"Фінансова підтримка допоможе Україні витримати вплив світових явищ, який продовжується", - запевнив він.

За словами Азарова, у переговорах з МВФ його уряд відстоював своє бачення шляхів виходу з кризи, а також заходів соціального захисту населення, "але у кредитора завжди позиція сильніша, ніж у послабленої країни, яка потребує підтримки".

Реклама:

"Тому цей меморандум, умови якого насправді лояльніші для України, ніж ті, які підписали наші попередники, - сьогодні єдино можливий компроміс в інтересах нашої держави. Сторони пішли одна одній на поступки", - сказав прем'єр.   

"Зобов'язання, які Україна бере на себе, достатньо складні. Проте всі вони вкладаються в наше власне бачення розвитку країни", - сказав Азаров.

За його словами, в інтересах самої України - скоротити дефіцит бюджету поточного року до 5%, а наступного року - до 3,5%, не жити й далі в борг.

"Альтернативи немає. Треба наводити порядок в державних фінансах, жорстко економити грошові кошти, заощаджувати енергоресурси, проводити реформи - іншого шляху стати розвиненою європейською державою просто немає", - сказав Азаров.

"Умови, поставлені МВФ, - не є виключенням для України, вони типові для європейських країн, які долають кризу", - додав він.

Прем'єр зазначив, що на момент поновлення переговорів із Міжнародним валютним фондом уже новим урядом, внутрішня ситуація в Україні, "не зважаючи на позитивні тенденції в економіці, далеко не повернулась на докризовий рівень".

"Інерція двох років спаду є дуже тяжкою, криза поки не відпускає Україну", - наголосив Азаров.

При цьому він зазначив, що бюджетні витрати значно зросли, адже уряд змушений був сплачувати "астрономічні борги попередників", крім того продовжувався вплив умов газової угоди, підписаної урядом Юлії Тимошенко в січні 2009 року.

"Пожвавлення економіки було пригальмоване, а відповідно і наповнення бюджету", - констатував прем'єр.

"У нас не було іншого виходу, як домовлятися з Міжнародним валютним фондом про надання Україні фінансової підтримки. Це необхідно для виходу України з кризи, здійснення структурних реформ, модернізації економічного потенціалу, енергозбереження, створення нових робочих місць", - наголосив Азаров.

Він подякував уряду, зокрема Сергію Тігіпку, за "активну співпрацю" в переговорах з МВФ.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!