Росіяни поглинають Україну

Середа, 14 липня 2010, 09:32

У першій половині 2010 року на українському ринку активність угод M & A істотно зросла.

Згідно зі статистикою спеціалізованого інформагентства Mergemarket, за перші шість місяців обсяг публічних угод зі злиття і поглинання в Україні склав 1,7 млрд. доларів, пише видання "Дело".

Видання відмічає, що це майже в чотири рази більше, ніж за аналогічний період 2009 року - тоді було здійснено 14 угод на суму в 430 млн. доларів.

"Левову частку в цих розрахунках займає угода по покупці 50% +2 акції металургійної корпорації ІСД за 1 млрд. доларів росіянами", - говорить віце-президент напрямку інвестиційно-банківських послуг Phoenix Capital Ірина Сердюк.

Реклама:

Експерти відзначають, що в реальності обсяг ринку M & A в Україні набагато більше.

Це пов'язано з тим, що зазвичай у базу Mergemarket заносять тільки публічні або ті угоди, інформацію про які агентству надала одна з сторін трансакції.

За оцінками керуючого директора Concorde Capital Віталія Струкова, в Україні за перше півріччя відбулося більше 30 угод на суму понад 10 млн. доларів кожна.

Незважаючи на можливу неточність у цифрах, тенденцію дані Mergemarket показують дуже чітко.

Віце-президент компанії "Тройка Діалог" Олексій Ращупкін називає ще ряд угод першого півріччя: "Agrogeneration придбала кілька агрокомпаній, в ритейлі - Euroventure купив частку в "Агроконтракті", в нерухомості Роднянський і Фуксман викупили 50% у проекті будівництва готелю Hilton", - перераховує інвестбанкір.

Видання пише, що першу половину 2010 року можна назвати часом експансії російського бізнесу в Україну.

За участю російського капіталу сталися дві найбільші угоди: придбання 50% +2 акції "ІСД" і придбання за 1,7 млрд. доларів комбінату "Запоріжсталь".

Крім того, росіяни повторно придбали "Луганськтепловоз", а Московська міжбанківська валютна біржа завершила операцію з поглинання ПФТС.

Купували конкурентів, окрім росіян, і українські компанії.

Найбільш знаковою угодою, в якій і продавець і покупець представляли Україну, стало злиття "Метінвеста" із ММК Ілліча.

Параметри цієї угоди ще остаточно не визначені. Відомо тільки, що у фіналі 75% акцій об'єднаної компанії опиняться у власності "Метінвесту", а 23% - у нинішніх власників ММК Ілліча.

"Зараз ще не можна оцінити обсяг цієї угоди, але якщо б це булла "чиста" купівля ММК ім. Ілліча, то його вартість була б не менше 2 млрд. доларів", - відзначають в компанії BG Capital.

Більшість учасників ринку вважають, що число і обсяг угод на вітчизняному ринку M & A буде і далі рости.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: