Хіміки втрачають внутрішній ринок

Вівторок, 13 липня 2010, 10:49

Виробники мінеральних добрив втрачають внутрішній ринок.

Зокрема, в січні-травні імпорт мінеральних добрив збільшився в 2,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року, до 158,53 млн. доларів, пише видання "Комерсант-Україна".

У той же час експорт міндобрив скоротився на 2,4%, до 369,31 млн. доларів.

"Зростання імпорту добрив пов'язане з поступовим відновленням внутрішнього ринку, що призвело до збільшення обсягів закупівель українськими аграріями", - вважає керівник департаменту з питань агропромислового комплексу і хімічної промисловості ДП "Держзовнішінформ" Дмитро Гордійчук.

Реклама:

Збільшення імпорту міндобрив, зокрема, відбулося за рахунок аміачної селітри.

У січні-травні поставки цієї продукції зросли в 2,2 рази, до 179,55 тис. тон, або з 12,99 млн. доларів до 36,39 млн. доларів.

"Україна відкрила ринок для більш дешевої російської аміачної селітри у відповідь на зняття РФ обмежень на імпорт українських труб ", - нагадала аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко.

Собівартість російської селітри значно нижче української: якщо для російських хімзаводів вартість природного газу - основної сировини - у січні-травні становила 80 доларів за тисячу кубометрів, то для українських - 205 доларів.

У результаті за п'ять місяців 2010 року частка українських підприємств на внутрішньому ринку аміачної селітри скоротився на 10%, до 70%, підрахувала пані Левченко.

Також у січні-травні виріс і імпорт фосфоровмісних NPK-добрив - в 4,2 рази, до 223 тис. тон.

Завдяки пільгам російського і білоруського урядів підприємства цих країн вже фактично витіснили українські заводи з внутрішнього ринку.

Тому українські виробники наполягають на введенні імпортного мита в розмірі не менше 30% або квотування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: