Данилишин: криза може повернутися восени

Понеділок, 12 липня 2010, 17:52

Екс-міністр економіки Богдан Данилишин не виключає другої хвилі кризи.

Про це він заявив в інтерв`ю агентству "УНІАН".

Данилишин наголосив, що на сьогодні є всі ознаки можливого загострення економічної ситуації у світі, і в разі такого загострення вже восени може суттєво погіршатися і економічна ситуація в Україні.

"Вважати, що рецесія української економіки завершилась, є перебільшенням. Ситуація, що складається в реальному секторі економіки України, підтверджує, що дійсних зрушень, які б підтверджували подолання кризових явищ і вихід на траєкторію стабілізації, наразі немає", - сказав він.

Реклама:

Зокрема, екс-міністр звернув увагу на те, що уже третій місяць поспіль йде згортання обсягів виробництва у промисловості, встановлюються досить непрості умови щодо реалізації продукції основних екпортоорієнтованих галузей на світовому ринку через падіння цін.

Крім того, не забезпечено в повній мірі переорієнтацію цієї продукції на внутрішній ринок, про що свідчать не завжди збалансовані ціни, які по окремих позиціях вищі за світові.

Викликає серйозне занепокоєння і через різке падіння індексу цін виробників з 4,4% у травні до "мінус" 0,5% у червні.

"Сумнівною є ситуація в гірничо-металургійному комплексі та хімічній промисловості. Підприємства фактично втрачають зовнішні рики. Непростим є питання з курсом євро. Між тим, укладання багатьох угод в базових галузях йде з оглядом на європейську валюту. Можна додати нестабільність ціни на газ відносно хімпрому - обіцяного зниження вартості не відбулося", - зазначив Данилишин.

Також, на думку ек-міністра, не викликає особливого піднесення продуктова дефляція за рахунок здешевлення яєць, капусти та іншої сезонної продукції, яка спостерігається вже третій місяць поспіль.

"Це тимчасове явище мине восени", - прогнозує він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!