Fitch прогнозує консолідацію українських сталеварів

Понеділок, 12 липня 2010, 15:38 -

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважає можливою консолідацію українських сталеливарних виробників внаслідок структурних недоліків сталеливарної галузі на тлі зростаючих цін на сировину і стурбованості щодо ліквідності, пов'язаної з поверненням податку на додану вартість.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби Fitch.

"З урахуванням труднощів, які стоять перед українською галуззю нині, угоди злиття та поглинання можуть являти собою оптимальний вихід із ситуації для дрібних або слабких виробників, які мають істотний борг, потреби в модернізації, брак власної сировини", - наголошується в документі.

При цьому Fitch підкреслило, що консолідація метпідприємств матиме сприятливий вплив на сталеливарну галузь України, проте концентрована структура власності означає, що якісь злиття або поглинання будуть непростим процесом.

Реклама:

Як відзначає агентство, перед сталеливарної галуззю України стоять завдання, пов'язані з вирішенням проблеми забезпеченості сировиною, а також заміною енергоємних мартенівських печей на нові сучасні технології.

На думку аналітиків Fitch, кілька дрібних українських сталеливарних заводів з недостатньою самозабезпеченістю сировиною не тільки стикаються з ситуацією, коли зростаючі ціни на залізну руду і вугілля призводять до того, що витрати на виробництво випереджають ціни продажу, однак і викликають занепокоєння щодо отримання достатньої сировини для продовження виробництва.

Як наголошується в документі, одним із прикладів виробників у такій ситуації є "Донецьксталь", яка нещодавно заявила про зупинку двох доменних печах.

Крім того, як відзначає агентство, близько 35-40% виробництва сталі в країні припадає на енергоємні і застарілі мартенівські печі.

При цьому у частини з таких виробників є істотні прострочені борги перед "Нафтогазом України", який нещодавно попередив про зниження поставок газу деяким підприємствам.

Крім того, як повідомили аналітики агентства, відкладання державою відшкодування податку на додану вартість за експортовану продукцію на тлі кризового погіршення у виробників фактично позбавляє їх оборотного капіталу.

При цьому, як відзначає Fitch, є свідчення того, що відшкодування ПДВ застосовується на вибірковій основі.

Як повідомиляє агентство, оголошена у червні угода за участю Маріупольського меткомбінату ім.Ілліча та "Метінвест" є типовою в сфері злиття і поглинання в регіоні.

Зокрема, ММК ім.Ілліча є великим виробником, якому не вистачає самозабезпеченості сировиною, у той час як "Метінвест" забезпечує значну частку своїх потреб в залізній руді і частку потреб у коксі.

Крім того, ММК ім.Ілліча необхідні істотні капвкладення для заміщення застарілих мартенівських печей.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: