П'ять банків не виконують норматив адекватності капіталу

Субота, 10 липня 2010, 17:09

Серед українських банків тільки п'ять фінустанов не виконують норматив адекватності капіталу.

Про це заявив заступник голови правління НБУ Василь Пасічник під час засідання Фінансового прес-клубу "Надійність банків: як уникнути рецидивів кризи", пише тижневик "Дзеркало тижня".

Крім того, за словами чиновника, за підсумками торішнього стрес-тестування банківської системи ще два банки недокапіталізовані (усього ж 56 банків повинні були збільшити капітал на 30 млрд. грн.).

Щоб закінчити процес капіталізації, НБУ дав їм термін до кінця літа 2010 року.

Реклама:

За словами Пасічника, в 2010 році банки вже збільшили свій статутний капітал більш ніж на 11% (за весь минулий рік - на 46%), а регулятивний - більш ніж на 8,7%.

Це призвело до того, що норматив адекватності капіталу по системі становить 20,6%.

Говорячи про стрес-тесті банків в 2010 році, Пасічник зазначив, що "ми надзвичайно суворо підійшли до оцінки тих ризиків, які можуть виникнути в майбутньому, враховуючи можливість другої хвилі кризи".

За словами представника НБУ, з банками досягнуто домовленості про те, що до січня 2011 року вони повинні вкласти в свої капіталізації ще порядку 30 млрд. гривень "живими грошима", а брак ще 9 млрд. повинні "усунути" за рахунок посиленої роботи з проблемними активами.

"В принципі, у нас немає сумнівів, що банки впораються з цим завданням", - резюмував Пасічник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!