Банківська система України виявилася міцнішою, ніж в інших країнах Європи

Субота, 10 липня 2010, 14:24

Національний банк України більш жорстко підходив до регулювання банківського сектору, ніж інші європейські регулятори, що і дало змогу системі пройти кризу з меншими втратами.

Про це заявив заступник голови правління НБУ Василь Пасічник під час засідання Фінансового прес-клубу "Надійність банків: як уникнути рецидивів кризи", пише тижневик "Дзеркало тижня".

За словами Пасічника, в той час, коли в інших державах масово ліквідували банки, в Україні показники (у відсотковому співвідношенні) значно кращі - в 2009-2010 році було прийнято рішення про ліквідацію тільки 13 банків, у той час як міжнародні фінансові організації пророкували ліквідацію щонайменше 30% українських банків.

"Банківська система пережила кризу, і з тими завданнями, які перед нею стояли, вона впоралася. Ті банки, які ми поставили на ліквідацію, ніяких потрясінь для банківської системи не створили. Ми і далі будемо ліквідувати банки - це абсолютно нормальний і закономірний процес", - зазначив заступник голови НБУ.

Реклама:

"Я вважаю, що 13 банків, які ми поставили за два роки на ліквідацію - це не якийсь колапс банківської системи. Зараз щодо тих банків, у яких введена тимчасова адміністрація, йде активна робота з приватними інвесторами. Я думаю, найближчим часом почуєте, що низка банків з тимчасовою адміністрацією також почнуть працювати в нормальному режимі", - додав він.

У цьому ж контексті голова правління банку "Старокиївський" Юрій Яременко підкреслив, що "якщо і є державна установа, яка реально з перших днів вникав у проблеми системи та надавало якусь підтримку, то це тільки Національний банк".

"НБУ зреагував дуже швидко, набагато жорсткіше, ніж у країнах з розвиненою демократією і як би розвиненою банківською системою, яка втратила більше суб'єктів, ніж наша країна", - сказав фінансист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!