"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дітище Азарова лише поглибить проблему "тіньових" зарплат - експерт

Четвер, 1 липня 2010, 10:19

Проект Податкового кодексу, ухвалений Верховною радою у першому читанні, лише поглиблює проблему "тіньових" зарплат на малих та середніх підприємствах.

Таку думку висловив голова Федерації профспілок малого та середнього підприємництва В'ячеслав Рой, повідомляє агентство "УНІАН".

"Головні причини масштабного існування "тіньових" зарплат очевидні. Це - надмірне податкове навантаження на бізнес та надмірні повноваження контролюючих органів. Укупі з корупцією це не лише стримує розвиток малого та середнього бізнесу, а й призводить до його поступового занепаду та практично повної криміналізації", - сказав Рой.

За таких умов, переконаний він, профспілки не можуть ефективно захистити соціальні права найманих працівників і змусити підприємців виводити з "тіні" розміри зарплат.

Реклама:

"Коли підприємець не бачить перспектив легального розвитку свого бізнесу, а зростання безробіття знижує вартість робочої сили, тоді "тіньові" зарплати стають неминучими з об'єктивних економічних причин", - вважає Рой.

"Нині найманому працівникові у малому та середньому бізнесі доводиться обирати: або мінімальна офіційна зарплата (а отже - соціальна незахищеність сьогодні і в майбутньому), або безробіття. Зрозуміло, людина вибирає перше. І профспілка, навіть якщо вона є на конкретному малому підприємстві, безсила вплинути на цей вибір", - зазначає він.

Як повідомлялося, 17 червня Верховна рада ухвалила в першому читанні проект Податкового кодексу, внесений на розгляд парламенту Кабінетом міністрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: