Валюту на міжбанку звільнили від Пенсійного фонду

Четвер, 1 липня 2010, 09:12

З 1 липня 2010 року після 12 років існування скасовується збір до Пенсійного фонду з операцій купівлі-продажу безготівкової валюти.

Відповідні зміни передбачені законом "Про державний бюджет на 2010 рік".

Банкіри відзначають знаковість цієї події, пише газета "Дело".

"Ринок звільняється від додаткових гир на ногах. Тепер ми будемо більш чітко визначати курс валют на міжбанку, а країна буде мати більш реальну курсову ситуацію", - стверджує президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Реклама:

За словами банкірів, багато фінустанов, які стримував від виходу на ринок цей збір, тепер зможуть стати повноцінними учасниками валютних операцій.

"Зняття цього збору, ймовірно, призведе до збільшення активності і оборотів на міжбанківському валютному ринку. Без сплати пенсійного збору купівля валюти стане дешевше", - пояснює директор казначейства Райффайзен Банку Аваль Володимир Кравченко.

Однак якщо для ринку ця новина є позитивною, то в Пенсійному фонді таких емоцій з банкірами не розділяють, оскільки збір приносив фонду кілька мільярдів гривень на рік.

"З точки зору бюджету та дефіциту Пенсійного фонду, ця новина не дуже приємна. Адже ці відрахування - це реально великі гроші, і найважливіше - що дійсно все платили, бо не заплатити було неможливо", - говорить директор центру казначейства та інституційного бізнесу Укрсоцбанку Сергій Маноха.

За даними НБУ, за п'ять місяців 2010 року обсяг угод на міжбанку склав 55,4 млрд. доларів. Відповідно з цих операцій Пенсійний фонд отримав близько 277 млн. доларів, або близько 2,2 млрд. гривень.

Як відомо, пенсійний збір було введено як тимчасовий захід 1998 року з метою погашення заборгованості з виплати пенсій.

Протягом останніх років у законі про Державний бюджет передбачалося зниження ставки пенсійного збору - з 1,5% до 1,3% 2006 року, з 1,3% до 1% 2007 року, з 1% до 0,5% 2008 року і до 0,2% - 2009 року.

При цьому, у першому півріччі 2010 року діяла ставка цого збору на рівні 0,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!