У Януковича обіцяють "підстібнути" приватизацію

Середа, 9 червня 2010, 19:07

Україна планує завершити до 2015 року приватизацію більшої частини підприємств, включаючи енергетичні компанії і вугільні шахти, і продати в 2010 році національного оператора зв'язку "Укртелеком".

Про це заявила перший заступник голови адміністрації президента країни і його головний економічний радник Ірина Акімова в інтерв'ю агентству Reuters.

За її словами, нова влада також має намір вирішити важливу для країни, яка претендує на статус житниці Європи, проблему - з 2012 року дозволити іноземним інвесторам купувати землі сільськогосподарського призначення.

"Приватизація - це великий широкомасштабний проект, який дійсно повинен бути закінчений (до кінця 2014 року). Є список виробничих, стратегічних підприємств, які потрібно приватизувати, є достатньо велика кількість об'єктів у вугільній промисловості", - сказала Акімова.

Реклама:

У планах - продаж до кінця 2012 року націоналізованих в 2009 році в умовах кризи українських банків - "Родовід", "Київ" і Укргазбанку і запуск приватизації енергогенеруючих компаній.

На 2010 рік влада запланувала на 15 червня продаж 76% акцій найбільшого виробника локомотивів в країні, холдингу "Луганськтепловоз" і на осінь - давно обіцяний продаж "Укртелекому".

Уточнений перелік приватизованих підприємств на 2011-2014 роки буде підготовлений пізніше.

Приватизації не підлягають лише підприємства оборонного сектору і великі держмонополії - "Нафтогаз України", національний залізничний перевізник "Укрзалізниця".

В оприлюдненій минулого тижня президентом Віктором Януковичем п'ятирічній програмі реформ ставиться за мету залучити за ці роки до бюджету від приватизації 50-70 млрд. гривень і знизити частку держсектору у ВВП до 25-30% з нинішніх 37%.

Останні роки Україна практично не проводила приватизацію, щорічно провалюючи завдання щодо надходженнях до бюджету за цією статтею, нагадує агентство.

Єдиною успішною угодою був продаж у 2005 році комбінату "Криворіжсталь" найбільшому світовому виробнику сталі ArcelorMittal за рекордні 4,8 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!