"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Ціна на газ для України у 2009 році зросла ще на 100 доларів

Середа, 9 червня 2010, 16:20 -

Стокгольмський арбітражний трибунал 8 червня зобов'язав "Нафтогаз" повернути 11 млрд. кубометрів газу компанії RosUkrEnergo AG, а також передати їй 1,1 млрд. кубометрів газу в якості компенсації.

Екс-представник президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський вважає, що такого розвитку подій можна було уникнути завдяки рішенням попереднього уряду.

"Цього могло б не статися, якби попередній уряд вчасно виконав домовленості колишніх глав держав щодо невідкладного переходу до прозорого співробітництва з російською стороною в газовій сфері", - зазначив Соколовський.

За його словами, на переговорах  у Москві 12 лютого 2008 президенти України і Російської Федерації домовилися про перехід до прямого співробітництва без будь-яких посередників, включаючи RosUkrEnergo і "УкрГазЕнерго", при збереженні ціни на газ 179,5 доларів за 1 тисячу кубометрів газу до кінця року.

Реклама:

При цьому, стверджує Соколовський, екс-президент 26 лютого 2008 року видав директиви на переговори з російською стороною, якими зобов'язував уряд невідкладно виконати домовленості, досягнуті на найвищому рівні.

"Однак, на виконавчому рівні нічого не було зроблено. Уряд, не зважаючи на подальші звернення глави держави, й надалі користувався послугами посередника RosUkrEnergo з поставок газу в Україну до останньої хвилини 2008 року", - наголосив експерт.

До того ж, нагадав екс-радник, колишній уряд дав можливість цій компанії закачати у підземні сховища газу 11 млрд. кубометрів газу, які на початку 2009 року було переоформлено на користь НАК "Нафтогаз".

"В результаті виконання згаданого рішення  Стокгольмського суду, ціна імпортного газу для України в 2009 році фактично зросте "заднім числом" більш, як на 100 доларів за 1000 кубометрів", - підкреслив Соколовський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: