"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія хоче дешево "качати" нафту через український порт

Середа, 9 червня 2010, 15:59

Росія може надати гарантії на необхідні обсяги прокачування нафти через український порт "Південний" тільки за умови перегляду системи тарифоутворення на транзит російської нафти через Україну.

Про це заявив міністр енергетики РФ Сергій Шматко, повідомляє агентство "Интерфакс".

За його словами, Росія підготувала і направила Україні свій проект угод про тарифне регулювання при транзиті нафти через її територію.

Однак поки Україна не представила офіційні пропозиції щодо цього проекту угод.

Реклама:

"Діалог з Україною відбувається, російська сторона підготувала і відправила Україні свій проект угод, але офіційної відповіді поки не отримала", - сказав Шматко.

Він підкреслив, що при вирішенні цього питання однією з найбільш складних проблем є забезпечення гарантій транзиту нафти через порт "Південний".

"Заклопотаність викликає економічна непривабливість транзиту через порт "Південний". Без значного перегляду умов транзиту говорити про жорсткі гарантії з точки зору обсягів транзиту неможливо", - сказав російський міністр.

Як повідомлялося, наприкінці грудня 2009 року Україна і Росія домовилися про підвищення ставок на транзит нафти в 2010 році.

Нова угода передбачає на 2010 рік ставку транзиту в розмірі 6,6 євро за тонну нафти в порівнянні з 7,8 долара за тонну в 2009 році.

Угода, зокрема, передбачала ставки в розмірі: 6,6 євро за тонну у напрямку від кордону Білорусі та України до кордону України і Словаччини; 6,6 євро за напрямком від кордону Білорусі та України до кордону України і Угорщини; 3,9 євро у напрямку від кордону Білорусі та України до ЛВДС Броди.

Угода також передбачала тариф у 6,5 євро за напрямком від кордону Білорусі та України до порту "Південний".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!