"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна програла перший раунд "Південному потоку"

Середа, 9 червня 2010, 09:05

Україні не вдалося запропонувати дієву альтернативу "Південному потокові".

Схоже, що реалізація цього газопроводу продовжує рух уперед, передає "Радіо "Свобода".

Попри російсько-турецькі розбіжності, Анкара дала згоду на співробітництво у будівництві "Південного потоку" у своїх територіальних водах.

На зустрічі в Стамбулі прем'єр-міністр Росії Володимир Путін і президент Туреччини Абдуллах Ґюль в протоколі про співпрацю обох країн зафіксували зацікавленість в будівництві газопроводу "Блакитний потік-2".

Реклама:

"Ми з паном прем'єр-міністром ще раніше обговорювали можливість будівництва «Блакитного потоку-2», додаткові гілки ще однієї газопровідної системи по дну Чорного моря з Росії напряму до Туреччини із можливістю поставок у треті країни. Все це живі проекти, забезпечені необхідним обсягом сировини», - заявив Путін.

Сторони домовилися і про створення російсько-турецької робочої групи, яка вивчить можливість участі Росії у проекті будівництва нафтопроводу "Самсун-Джейхан".

Він проходить із півночі на південь Туреччини в обхід проток Босфор та Дарданелли. Проект передбачає поставки нафти із Чорноморського басейну на європейські ринки.  

Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко, у свою чергу, заявив, що Київ очікує від Європейського Союзу чіткої відповіді на питання, який із газопроводів - "Південний потік" чи "Набукко" - він підтримує.

"Нещодавно ми отримали запевнення ЄС, що пріоритетним для них є "Набукко". Тоді нам незрозуміло, чому окремі члени Євросоюзу підтримують Росію щодо прокладання "Південного потоку"?" - зазначив Бойко.

Згода Туреччини щодо співпраці у проекті «Південний потік» не означає, що це питання остаточно вирішене, вважає експерт із енергетичних питань Олександр Нарбут. \

Наразі у Туреччини є низка першочергових проектів, а остаточне рішення щодо "Південного потоку" Анкара ухвалюватиме наприкінці цього року.

Відтак, каже Нарбут, в України залишається можливість втрутитися у плани будівництва нових газотранспортних маршрутів. Проте це залежатиме не від рішення Євросоюзу, а від самої України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: