ЄБРР відклав розгляд енергопроектів в Україні

Вівторок, 8 червня 2010, 20:47

Європейський банк реконструкції та розвитку має намір розглянути можливість надання кредитів під державні гарантії НЕК "Укренерго" і національному оператору гідроелектростанцій ВАТ "Укргідроенерго" восени 2010 року, а не 8 червня, як раніше намічалося.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу ЄБРР.

Згідно із повідомленням, засідання ради директорів банку щодо надання кредитів НЕК "Укренерго" на будівництво ЛЕП "Запорізька АЕС - Каховська" та підстанції "Каховська" на суму 175 млн. євро намічене 14 вересня.

Засідання щодо виділення національному оператору гідроелектростанцій ВАТ "Укргідроенерго" на реабілітацію потужностей до 200 млн. євро перенесене на 26 жовтня.

Реклама:

Прес-секретар представництва ЄБРР в Україні Антон Усов пояснив агентству, що обидва проекти потребують додаткової підготовки, зокрема, з екологічних і природоохоронних питань.

Як повідомлялося, раніше ЄБРР вже тричі переносив терміни розгляду кредиту за проектом ЛЕП з початкової дати - 8 грудня 2009 року.

У рамках нового проекту будівництва ЛЕП "ЗАЕС - Каховська" 750 кВ та підстанції "Каховська" 750/330/220 кВ планується також побудувати два заходи від існуючих ліній потужністю 330 кВ, провести реконструкцію підстанції "Новокаховська" 330/220 кВ і оптоволоконну лінію зв'язку. Загальна вартість проекту - до 449 млн. євро.

У жовтні 2009 року Європейський інвестиційний банк вже ухвалив рішення про виділення НЕК "Укренерго" на цей проект кредит до 150 млн. євро.

Метою будівництва нової ЛЕП є зв'язок енергосистеми України з європейською енергосистемою UCTE, більш ефективне використання існуючих потужностей найбільшої в країні Запорізької АЕС і задоволення зростаючого попиту на електроенергію в регіоні.

ЄБРР в 2005 році ухвалила рішення про виділення великого кредиту "Укренерго" на суму 25,8 млн. євро для будівництва ЛЕП "Аджалик - Усатове" протяжністю 123,7 км, ратифіковане Верховною радою в 2006 році.

Однак у листопаді 2009 року банк повідомив про стурбованість несанкціонованою зміною маршруту будівництва ділянки ЛЕП 330 кВ в районі Усатового, що викликало серйозний конфлікт з місцевими жителями, і заявив про можливість тимчасового припинення фінансування проекту.

У випадку "Укргідроенерго" передбачається, що кошти ЄБРР будуть направлені на сім ГЕС на модернізацію їх гідромеханічного і електромеханічного устаткування і дозволять провести реабілітацію половини встановлених потужностей компанії.

Цей проект загальною вартістю 635,2 млн. євро є частиною більш масштабної програми реабілітації всіх 10 ГЕС "Укргідроенерго" загальною потужністю 4,6 тис. МВт, більшість з яких було побудовано в 60-х роках минулого століття.

Ця програма почата в 1996 році і розрахована до 2022 року.

Очікується, що для реалізації проекту співфінансування в такому ж обсязі, як і ЄБРР, надасть Європейський інвестиційний банк.

"Укргідроенерго" експлуатує всі великі гідроелектростанції, розташовані на українських ділянках Дніпра й Дністра.

100% акцій АТ належить НАК "Енергетична компанія України", якою володіє держава.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: