Суд зобов'язав "Нафтогаз" повернути Фірташу і газ, і гроші. Оновлено

Вівторок, 8 червня 2010, 17:31

Стокгольмський арбітражний трибунал 8 червня зобов'язав Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" повернути 11 млрд. кубометрів газу компанії RosUkrEnergo AG, а також передати їй 1,1 млрд. кубометрів газу в якості компенсації.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу компанії Centragas, яка є акціонером газотрейдера.

"Це рішення підтверджує, що спірний обсяг газу був вилучений "Нафтогазом України" в порушення умов контракту про зберігання газу з RosUkrEnergo, і що "Нафтогаз України" зобов'язаний повернути RosUkrEnergo 11 млрд. кубометрів газу, що знаходиться в підземних сховищах газу України на тих же умовах, як і до вилучення", - повідомили у компанії.

Згідно з повідомленням, Стокгольмський арбітражний трибунал 30 березня 2010 прийняв рішення, яким зобов'язав НАК відшкодувати RosUkrEnergo близько 200 млн. доларів за "різні порушення "Нафтогазом України" умов контрактів із постачання, транзиту і зберігання газу".

Реклама:

"Раніше ухвалене рішення також вступає в силу і тому зазначена вище сума повинна бути виплачена тепер RosUkrEnergo, як частина цього нового рішення", - підкреслюється в повідомленні.

Водночас прес-служба "Нафтогазу" заявила, що НАК ще не отримала рішення трибуналу.

"У разі надходження відповідного документу, юридичний департамент компанії опрацює його належним чином та зробить свої висновки, про які "Нафтогаз" обов'язково повідомить громадськість", - зазначили у НАК.

Як повідомлялося, у Стокгольмському арбітражі йдуть слухання за взаємними позовами НАК "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo, які 28 серпня 2009 були об'єднані в одну справу.

Компанія RosUkrEnergo створена влітку 2004 року "Газпромом" і Centragas Holding AG на паритетних засадах.

Centragas Holding AG належить українським бізнесменам Дмитру Фірташу (90%) та Івану Фурсіну (10%).

RosUkrEnergo в 2006-2008 роках виступала монопольним постачальником природного газу до України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: