Рада спростила митний контроль для транзиту

Вівторок, 8 червня 2010, 15:59

Верховна рада прийняла нову редакцію закону "Про транзит вантажів" за авторством депутата Верховної ради від Партії регіонів Володимира Козака.

Документ передбачає спрощену систему проходження транзитними вантажами митного контролю в портах, пише газета "Дело".

Зокрема тепер, якщо транзитний вантаж за час перебування в Україні не покидає меж одного порту, вантажовласник не зобов'язаний подавати транзитну митну декларацію.

Така система діє в європейських країнах і називається "трансшипмент".

Реклама:

На практиці це означає, що компанії будуть витрачати менше грошей і часу на проходження території нашої країни.

А саме труднощі з митним оформленням завжди була однією з головних причин зниження вантажопотоку в українських портах.

Система трансшипменту апробувалася в українських портах ще в 2003 році.

"Вісім місяців за наказом Мітрансзвя'зку і Держмитниці в нашому порту проводили експеримент (з впровадження трансшипменту). За цей час переробили близько 200 контейнерів", - заявляв раніше начальник Одеського морпорту Микола Павлюк.

Проте пізніше програма була згорнута. Як пояснив Павлюк, її продовження вимагало законодавчої підтримки. Зокрема прийняття поправок до закону "Про транзит вантажів".

Як повідомлялося, прийнята редакція закону про транзит вантажів свого часу була схвалена Міністерством транспорту та зв'язку.

У профільному відомстві навіть підрахували, скільки українські морські підприємства зможуть додатково заробляти у випадку прийняття документа народними депутатами.

Так, в Мінтрансзвя'зку упевнені, що спрощення митного оформлення вантажів призведе до збільшення вантажопотоків, що дозволить портам додатково заробляти близько 60 млн. доларів на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!