Україна запропонує Путіну новий проект транзиту газа

Вівторок, 8 червня 2010, 09:52

У Стамбулі у вівторок відбудуться переговори з будівництва газопроводу South Stream, який має бути побудований в обхід України.

Щоб добитися цього, прем'єр-міністр Росії Володимир Путін має намір запропонувати своєму турецькому колезі Реджепу Ердогану створити двосторонній енергетичний альянс, пише видання "Комерсант-Україна".

Високопоставлене джерело в уряді Росії розповіло, що Москва передала Туреччині результати досліджень морського дна Чорного моря з метою вибору маршруту для прокладки газопроводу South Stream.

"Зараз чекаємо відповідних кроків з турецького боку", - додав співрозмовник.

Крім того, на переговорах буде розглянуто питання будівництва нафтопроводу Самсун-Джейхан, у відношенні якого Москва поки не визначилася. Траса нафтопроводу Самсун-Джейхан проходить з півночі на південь Туреччини в обхід протоки Босфор і Дарданелли.

Реклама:

За інформацією видання, позиція учасників переговорів з боку Росії щодо нафтопроводу Самсун-Джейхан напряму залежить від рішення Туреччини з прокладання в її водах газопроводу South Stream.

Якщо воно буде позитивним, Москва підтримає потрібний Анкарі проект. Путін активно лобіює South Stream, домагається того, щоб весь газ із Закавказзя і Середньої Азії надходив у ЄС саме по цій трубі, а не по трубопроводу Nabucco.

Українська делегація, у свою чергу, спробує використати в середу розбіжності між Росією і Туреччиною, щоб пустити російський і середньоазіатський газ територією своєї країни.

Як розповіло джерело в Мінпаливенерго, до Стамбулу вилетів міністр палива і енергетики Юрій Бойко. У понеділок туди прибув президент Віктор Янукович, а у вівторок до них повинен приєднатися прем'єр-міністр Микола Азаров.

Україна має намір запропонувати російським колегам альтернативний проект South Stream. Зокрема, за словами співрозмовника в Мінпаливенерго, Україна готова не тільки забезпечити повне транспортування всього обсягу газу, на який розрахований газопровід (63 млрд. кубометрів), а й розпочати переговори про запровадження спеціального тарифу на транспортування цих обсягів газу.

Україна принципово згодна на зниження транзитних ставок на цей газ по своїй території.

"Якщо переговори між Росією і Туреччиною зайдуть у глухий кут, що цілком імовірно, враховуючи відносини Туреччини та Азербайджану, ми готові запропонувати Москві альтернативу", - заявив співрозмовник.

"Зараз Україна може прокачувати в балканському напрямку 35-40 млрд. кубометрів газу на рік, але цей обсяг може бути збільшений до 60 млрд. кубометрів за півтора-два роки - на це необхідно 4-5 млрд. дол.", - говорить джерело в Мінпаливенерго.

З урахуванням того, що South Stream оцінюється в 26 млрд. дол., українська пропозиція, безумовно, набагато вигідніше. зазначає начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!