Британський уряд знайшов у себе фінансову "бомбу"

Понеділок, 7 червня 2010, 14:25

Попередній уряд Великобританії залишив держфінанси в набагато більш жахливому стані, ніж припускалося.

Про це заявив рем'єр-міністр країни Девід Кемерон, який обійняв цю посаду у травні, повідомляє агентство Bloomberg.

"Загальний масштаб проблеми навіть гірший, ніж ми думали. Наслідки цього, таким чином, можуть виявитися для економіки більш серйозними, ніж очікувалося. Те, як ми будемо боротися з цими проблемами, позначиться на економіці країни, суспільстві і нашому способі життя в цілому", - сказав він.

У своєму виступі Кемерон зробив акцент на тому, що існуючі в економіці проблеми, а також необхідність прийняття жорстких заходів для їх подолання є провиною попереднього уряду Великобританії.

Реклама:

"Я думаю, всі розуміють, що боргова криза - це спадок попереднього уряду. Це ж стосується і дій, які ми змушені зробити, щоб впоратися з нею. Необхідність скорочення держвидатків також є спадщиною наших попередників", - заявив він.

Заяви Кемерона готують грунт для публікації екстреного бюджету країни, запланованої на 22 червня, відзначають експерти.

Проект бюджету передбачає заходи для скорочення дефіциту, які досягли в минулому фінансовому році, що завершився в березні, 11,1% ВВП, і є максимальним серед країн G7.

За словами британського прем'єр-міністра, процентні виплати за держборгом в найближчі п'ять років досягнуть близько 70 млрд. фунтів стерлінгів.

"Це просто величезна сума. Нині ми витрачаємо на обслуговування боргу більше, ніж на школи в Англії. Однак 70 млрд. фунтів - це більше, ніж сума витрат на школи, боротьбу зі зміною клімату і транспорт", - заявив він.

Тим часом, за словами Кемерона, скорочення бюджетного дефіциту приховує в собі небезпеку.

"Скорочення дефіциту приховує в собі небезпеку, це дуже складно. Досі жодному з урядів Великобританії не доводилося боротися з дефіцитом, що перевищує 11% ВВП. Тут є дуже великі ризики і складності", - зазначив він.

Новий британський уряд хоче заручитися підтримкою населення в реалізації програми скорочення державних витрат, котре, як очікується, стане найбільш значним з 80-х років минулого століття.

Курс фунта стерлінгів до долара впав з початку 2011 року на 11% на очікуваннях, що уряд Великобританії вживе заходів для контролю фінансів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: