"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Пинзеник: дорога 100 днів – дорога в нікуди

Субота, 5 червня 2010, 11:22

Програма економічних реформ на 2010 - 2014 роки є професійним документом.

Про це заявив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник в ефірі Шустер Live.

"Для мене було певною несподіванкою прочитати програму реформ. П'ятирічну програму. Можливо, це декого здивує, але я скажу, що я побачив професійний документ. Професійний, грамотний документ, який дає відповідь на ключові виклики сьогодення", - зазначив він.

"Я готовий сперечатися по деяких проблемах, тому що, наприклад, глибина деяких рішень по ключовій проблемі - наростаючий бюджетний борг країни і дефіцит бюджету - недостатня. Але це деталі", - наголосив екс-глава Мінфіну.

Реклама:

"Дуже важливе інше питання. А що спільного у цієї програми з владою? Відповідь: нічого", - заявив Пинзеник.

За його словами, "проблема не в тому, що цю програму готували іноземці". "Чи стане ця програма програмою дій уряду, влади? Чи є політичний запит на цю програму, чи є бажання її робити?", - запитав він.

"Дуже яскравий приклад - бюджет 2010 року. Це ключовий документ в плані реалізації реформ. В програмі дуже правильна теза - скоротити дефіцит бюджету до 5,3% ВВП", - сказав екс-міністр.

"Звичайно, це великий дефіцит. Але було б утопією вимагати, після майже 12% минулого року, зійти на 2%. Це нереально. 5% - прекрасний показник. Але їм не пахне у бюджеті", - зазначив Пинзеник, додавши, що "бюджет має дірку 170 мільярдів гривень".

Крім того, він заявив: "Нажаль, я побачив ще один документ, який називається бюджетною резолюцією, який підтверджує, що Україну продовжують далі втягувати в борг".

За словами екс-міністра, наразі загальний борг України становить 35 мільярдів гривень, а прямий державний - 25. "В бюджетній резолюції - 40. якщо додати туди гарантований борг, то ми станемо скоро країною, яка працюватиме виключно на борги", - сказав Пинзеник.

"Дорога, яку я побачив впродовж 100 днів (президентства Віктора Януковича), - це дорога в нікуди", - наголосив він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: