Експерти прогнозують подальше подешевшання бензину

П'ятниця, 4 червня 2010, 20:19

Середня роздрібна ціна бензину марки А-95 в період з 5 по 11 червня знизиться на 1 коп. за літр і встановиться на рівні 7,96 гривні за літр.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прогноз науково-технічного центру "Психея".

За прогнозом центру, роздрібна середня ціна на дизельне паливо за цей період також знизиться на 1 коп. за літр і складе 7,01 гривні за літр.

Низький рівень цін, на думку експертів центру, продовжують зумовлювати зниження вартості нафтопродуктів у Європі, невизначеність щодо підвищення акцизного збору на бензини з 110 євро за тонну до 130 євро за тонну.

Реклама:

"Психея" вважає, що в цілому ціни в роздробі на імпортне високооктанове пальне можуть перебувати в діапазоні 7,80-7,90 гривні за літр (український аналог - 7,5-7,6 гривні за літр).

"Але трейдери не поспішають міняти таблички на стелах АЗС через присутні на ринку підвищуючі фактори", - зазначено в огляді.

За словами експертів, така політика продиктована, зокрема, підвищенням акцизного збору на моторні бензини; переглядом мереж, які пов'язують з групою "Приват", цінових пропозицій на нафтопродукти в роздробі в бік збільшення; можливою забороною на реалізацію нафтопродуктів, які не відповідають національним і міждержавним стандартам.

"Це означає, що операторам буде складно обґрунтувати надбавку за якість, яка існує для більшості "іменних" марок високооктанового бензину, а міні-НПЗ втратять можливості випускати "дослідні" партії світлих нафтопродуктів за технічними умовами", - йдеться в прогнозі.

Крім того, Казахстан вводить тимчасову, до 1 липня, заборону на вивіз світлих нафтопродуктів, що зменшить кількість оптових пропозицій в нижній частині цінового діапазону.

У той же час серед факторів, які сприяють зниженню цін на світлі нафтопродукти на українському ринку, експерти назвали загострення конкуренції між учасниками ринку через вирівнювання цін на основні марки нафтопродуктів невисокий попит на паливо, рівень якого в роздробі нині нижчий на 3-5%, ніж у травні-червні 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!