Думка експерта: У "ПДВ-відстійник" Януковича можуть потрапити сумлінні компанії

П'ятниця, 4 червня 2010, 17:56

Великий розмір невідшкодованого ПДВ експортерам перешкоджає повноцінному відновленню реального сектору і відновлення співпраці з МВФ.

Як відомо, уряд вирішив проблему заборгованості з відшкодування ПДВ шляхом випуску ПДВ-облігацій з прибутковістю 5,5%.

Аналітик інвестиційної групи "Сократ" Максим Штепа в коментарі "Економічній правді" пояснив, чому експортери не вітають такого вирішення проблеми.

"Підприємства, фактично, змушують купувати держпапери з прибутковістю, яка удвічі нижче від ринкової. Іншими словами, держава користувалася грошима компаній безкоштовно, а тепер пропонує платити за них лише 5,5%", - пояснив він.

Зрозуміло, відзначив економіст, будь-яке підприємства могло б забезпечити цим грошам більш високу ставку доходності, інвестувавши у свій же бізнес, або просто купивши державні облігації на ринку під 13%.

"Враховуючи, що інфляція в 2010 році, очевидно, буде набагато вищою від 5,5%, реальна прибутковість паперів - негативна", - підкреслив експерт.

При цьому Штепа схвалив ініціативу влади щодо механізму відбору підприємств для повернення ПДВ.

"Певною мірою, це правильно, в Україні традиційно, за різними підрахунками, 15-30% повернень ПДВ є "дутими". Проблема не в самій ідеї, а в її реалізації", - наголосив він.

Проте, за словами аналітика, проблеми можуть з'явитися не тільки у шахраїв.

Реклама:

"З огляду на повільність і неповороткість бюрократичної машини, очевидно, проблеми будуть і у цілком законослухняних компаній, які не знайдуть спільної мови з податковою", - додав експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!