Янукович хоче "качати" до Європи більше газу

П'ятниця, 4 червня 2010, 13:14

Створення консорціуму з управління українською газотранспортною системою за участі Росії і Європейського союзу, наразі не розглядається.

Про це заявив президент Віктор Янукович на прес-конференції в "Українському домі" у п'ятницю.

"Крім переговорів жодного кроку в цьому напрямку не зроблено. Яка буде застосована модель, якщо ми будемо іти цим шляхом, - я не готовий сьогодні сказати", - зазначив він.

За словами Януковича, Україна зацікавлена "у збереженні, як мінімум, обсягів прокачки газу через українську газотранспортну систему в бік Європи на рівні не менше 120 млрд. кубометрів газу".

Реклама:

"Ми зацікавлені, щоб ця система працювала надійно - щоб було надійне технічне утримання цієї системи. Ми обов'язково будемо робити це власними силами", - сказав він.

Водночас, зазначив глава держави, якщо буде ітися про збільшення прокачки обсягів газу до Європи, "якщо в цьому буде зацікавлений Європейський союз, і буде зацікавлена Росія - ми готові будемо розглянути цей проект".

"Ми запропонували таку ідею і кажемо, що така можливість є, поетапно збільшити обсяги постачання газу в Європу до 200 млрд. кубометрів газу", - наголосив Янукович.

За словами президента, перший етап передбачає будівництво газопроводу "Богородчани - Ужгород", другий етап - модернізацію діючої газотранспортної системи без її зупинки.

На третьому етапі планується будівництво нової нитки газопроводів.

"Все це розписане в часі. Безумовно, цей проект можна здійснити за досить тривалий час, не менше ніж за 10 років", - зазначив Янукович.

"Якщо казати про першу чергу - це 2-3 роки, друга черга - це робота 3-4 років", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!