"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україну очікує дефіцит доларів

П'ятниця, 4 червня 2010, 10:17

Боргова криза в єврозоні призвела до значного скорочення припливу валюти в Україну.

Експерти вважають, що через це в червні-липні на ринку може сформуватися дефіцит валюти і НБУ змушений буде відновити продаж долара, пише видання "Дело".

На цьому тижні вітчизняний валютний ринок вийшов із двомісячного анабіозу.

Так, у вівторок ціна американської валюти на міжбанку зросла на 0,2% - до 7,938 грн./дол. Проте вже на наступний день вартість долара опустилася на 0,1% і стабілізувалася на рівні 7,925-7,935 грн./дол.

Реклама:

А у четвер Нацбанк вийшов не тільки з традиційним пропозицією на покупку долара але і з продажем, за курсом 7,9256 грн./дол. Такий крок регулятора надав підтримку курсу гривні.

Готівковий курс на легке хвилювання відреагував подорожчанням долара на 1 коп., до 7,93 (купівля) і 7,96 (продаж) грн./дол.

Незважаючи на мізерний обсяг коливань, ці події зуміли викликати занепокоєння серед населення і чутки про можливу девальвацію гривні.

Втім, ніхто з професійних учасників валютного ринку не поспішає говорити про зміну тренда і появу девальваційного тиску на гривню, а незначні коливання курсів на поточному тижні вони пояснюють збігом обставин.

"У понеділок, 31 травня, в США був вихідний, тому операції на міжбанку можна було укладати тільки з поставкою на наступний день. А через те, що на перші числа місяця припадає значна частина платежів за валютними кредитами, то попит на долари першого червня виявився завищеним. Однак вже в середу ситуація стабілізувалася, і зараз попит і пропозиція врівноважені", - говорить начальник управління дилінгу банку "Хрещатик" Валерій Доага.

Те, що гривня зараз не відчуває девальваційного тиску підтверджує і начальник управління фінансових ринків ІНГ Банк-Україна Андрій Потапов.

"Один день не показовий - зараз курс гривні стабільний і я не бачу передумов для здешевлення гривні", - відзначив він.

Разом з тим, на думку ряду аналітиків, на вітчизняному валютному ринку зараз зароджується нова тенденція.

Якщо протягом березня-квітня НБУ щодня викуповував від 20 до 120 млн. доларів надлишкової пропозиції валюти на міжбанку (всього за три місяці він скупив понад 3,4 млрд. доларів), то вже в червні ситуація може діаметрально змінитися.

"Цілком можливо, що Нацбанку в червні доведеться навіть змінити напрямок інтервенцій", - вважає економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.

Основні причини - стрімке скорочення припливу валюти в Україну і відхід інвесторів з фінансових ринків країн, що розвиваються.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!