Уряд не може виконати дохідну частину бюджету

П'ятниця, 4 червня 2010, 09:36

Незважаючи на збереження стабільних темпів зростання економіки, у травні уряд в черговий раз не виконав план з наповнення дохідної частини держбюджету.

До загального фонду держбюджету в травні надійшло 17,858 млрд. грн. при плані на 24,81 млрд. грн., пише видання "Комерсант-Україна".

У порівнянні з квітнем доходи держскарбниці скоротилися на 1,34 млрд. грн., що дивно, адже на травень припадає крайній термін сплати податку на прибуток за I квартал.

Хоча планові доходи загального фонду держбюджету виконано не було, надходження травня перевищили показники аналогічного місяця минулого року на 12,2%.

Невиконання планових доходів скарбниці спостерігається вже п'ять місяців поспіль, при тому, що в січні-березні промислове виробництво зросло на 10,8%, а ВВП - на 4,8%.

Реклама:

За даними джерела видання в адміністрації президента, планові показники за п'ять місяців виконано всього на 92,3%.

У Державній податковій адміністрації (ДПАУ) неохоче говорять про свої результати. Співрозмовник в ДПАУ відзначив, що минулого місяця Мінфін надав їм три різних плани.

"У нас у травні була дуже складна ситуація - виконання щодо акцизів і ренти. Не зібрали потрібний обсяг ні ПДВ, ні податку на прибуток", - сказав він.

До загального фонду податківці перерахували 10,9 млрд. грн., а відшкодували ПДВ всього на 1,2 млрд. грн., заощадивши частину бюджетного ресурсу.

Раніше обсяг відшкодування щомісячно складав 2-3 млрд. грн. Зараз Мінфін готує випуск облігацій з прибутковістю 5,5% для погашення боргу з відшкодування ПДВ на суму 20 млрд. грн.

Як розповів голова Держмитниці Ігор Калетник, його відомство при плані 9,6 млрд. грн. перерахувало до держбюджету 5,567 млрд. грн. За його словами, це пов'язано з низькими обсягами імпорту газу.

У червні надходжень з ПДВ від газу взагалі може не бути, якщо президент підпише закон, що звільняє імпорт газу від сплати 20% податку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: