Думка експерта: ПДВ-облігації будуть продавати з дисконтом 25-30%

Середа, 30 червня 2010, 16:15

На випуск ПДВ-облігацій погодилося більше 2,5 тис. підприємств з тих, які отримали право на повернення боргу з відшкодування ПДВ цінними паперами.

На думку головного економіста інвестиційної компанії Dragon Capital Олени Білан, багато з цих компаній може погодитися продати свої ПДВ-облігації з дисконтом 25-30%. 

"Процес подачі заявок прискорився після того, як представник Міністерства фінансів попередив, що в бюджеті поточного року не закладені кошти на відшкодування заборгованості з ПДВ, накопиченої до 1 травня", - пояснила вона "Економічній правді".

За словами Білан, більше 2,5 тисяч заявок становить 91% від податкового боргу, який офіційно підтверджений і підпадає під оформлення ОВДП - 19,439 млрд. гривень.

Реклама:

На думку експерта, компанії, які подали заявки, повинні отримати ПДВ-облігації, що передбачають виплату піврічного купона з розрахунку 5,5% річних і погашення 10% основної суми боргу кожні півроку.

"Дата випуску облігацій поки невідома. Також незрозуміло, чи будуть облігації випускатися одним або кількома траншами, що вплине на дисконти і прибутковість облігацій на вторинному борговому ринку", - підкреслила економіст.

Співрозмовник вважає, що низка компаній погодяться продати свої ПДВ-облігації на ринку з дисконтом 25-30%, що буде означати прибутковість до погашення 19-23%, в порівнянні з поточною прибутковістю за звичайними ОВДП на рівні 15,5-15,75%.

Загальна сума заявок на відшкодування ПДВ досягла 36 млрд. гривень.

Як відомо, борг із відшкодування ПДВ, який утворився у 2009 році, в 2010 році буде погашатися лише ПДВ-облігаціями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!