"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" вимагає від Росії гарантій

Середа, 30 червня 2010, 14:32

НАК "Нафтогаз України" наполягає на необхідності закріплення в контракті з російським "Газпромом" гарантованих обсягів транзиту природного газу по території України.

Про це повідомив заступник голови правління НАК Вадим Чупрун у середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Повинна бути синхронна відповідальність за невиконання зобов'язань. Ми минулого року втратили близько 600 млн. дол. через зниження обсягів транзиту", - сказав він.

При цьому чиновник нагадав, що контракт на постачання газу передбачає принцип "бери або плати" на відміну від угоди на транзит природного газу по українській ГТС.

Реклама:

За словами Чупруна, "Нафтогаз України" на переговорах і консультаціях з "Газпромом" постійно піднімає питання про збільшення транзитної ставки, а також про зміну базової ціни природного газу в контракті з "Газпромом" на закупівлю-продаж газу і зміну складових газової формули.

"Ми хочемо змінити базову ціну, закладену в контракті. Крім того, ми не згодні з іншими складовими, за якими розраховується ціна газу. Тому що питома вага газойля і мазуту в балансі енергоспоживання країни не настільки значна, як у європейських країнах", - зазначив заступник голови "Нафтогазу".

"Тут стоїть питання про об'єктивний підхід, що буде відповідним тій дійсності, за якими ми працюємо в Україні", - сказав він.

У той же час начальник управління структурування контрактів та ціноутворення ТОВ "Газпром експорт" Сергій Комлєв відзначив, що середня ставка транзиту в західній Європі приблизно на 28% нижче української транзитної ставки.

Комлєв вважає, що за поточної української ставки є премія за відсутність умови ship or pay, яке є в європейських контрактах на транзит.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!