Росіяни будуть платити за газ не менше українців

Четвер, 3 червня 2010, 18:54

Уряд РФ і "Газпром" ухвалили рішення про вихід внутрішніх цін на газ з експортними на рівну прибутковість у 2014 році.

Про це заявив журналістам міністр енергетики Сергій Шматко на брифінгу за підсумками засідання уряду РФ, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Він відзначив, що дане питання обговорювалося на раді директорів "Газпрому", членом якого він є.

"Був складений графік перехідного періоду", - сказав міністр.

Реклама:

Згідно з цим графіком, до 2014 року планується вийти на 100% рівнодохідності цін.

У 2006 році, до зльоту нафтових (а слідом за ними і газових) цін і до фінансової кризи, уряд вирішив, що ціни на газ у Росії будуть зростати прискореними темпами з тим, щоб з 2011 року вийти на рівень рівної прибутковості з експортними.

Однак через фінансову кризу уряд сповільнив темп збільшення регульованих цін і перехід на рівнодоходні ціни з наступного року обернувся б занадто великим їх стрибком.

У підсумку ціна на газ у 2011 році зросте на 15% - вона буде розрахована за формулою рівнодоходності, але до неї буде застосовано 45% дисконту. У майбутньому розмір знижки буде скорочуватися.

Вихід на рівнодоходність в 2014 році є найбільш оптимістичною точкою зору на розвиток газового ринку і вимагає, згідно з розрахунками експертів, щорічне зростання цін більше 15%.

Тим часом, через падіння попиту і відсутності доступу російських незалежних виробників до експорту, вільні ціни на газ на російському ринку вже опускаються нижче регульованих.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!