"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Криза в єврозоні допоможе україським експортерам

Четвер, 3 червня 2010, 18:17

Ослаблення євро відносно долара знизить конкурентоспроможність українського експорту на європейському ринку і буде стимулювати зростання імпорту з країн єврозони.

Про це говориться в макроекономічному огляді інвесткомпанії Dragon Capital з посиланням на економіста Олену Белан.

"Порівняно невелику питому вагу Західної Європи в структурі як українського експорту, так й імпорту, пом'якшить негативний вплив цих факторів на загальне сальдо зовнішньої торгівлі України", - наголосила експерт.

У повідомленні компанії говориться, що масштаби впливу боргової кризи в ЄС і коливань курсу долар/євро на економіку будуть менш значні, ніж у сусідів України.

Реклама:

Це буде можливо завдяки меншій залежності українського експорту від європейського ринку, вважають експерти.

"Україна завжди була менш залежною від експорту до Західної Європи, ніж її сусіди по регіону. Поставки до Західної Європи займають лише 21% сукупного експорту товарів з України, у той час як для Росії цей показник складає 46%, а для країн Центральної та Східної Європи - від 47 до 77%", - говориться в огляді.

Тому зниження внутрішнього попиту в країнах Європи внаслідок вимушеного скорочення бюджетних витрат мало вплине на економіку України.

Крім того, структура торговельних потоків між Україною і ЄС дозволяє говорити і про позитивний вплив девальвації євро.

Найбільшою статтею постачань в нашу країну з єврозони є продукція машинобудування, зокрема, устаткування. При цьому 40% всієї продукції машинобудування Україна імпортує саме з Європи.

"Здешевлення обладнання, виробленого в ЄС, у зв'язку із зниженням курсу євро буде сприяти пожвавленню інвестиційної активності в Україні", - вважає Белан.

При цьому основною статтею експорту з України до Європи є сталь, відзначають в інвесткомпанії.

Однак на постачання в країни ЄС припадає лише 10% українського експорту сталі, тому для всієї сталеливарної галузі та економіки України в цілому визначальне значення буде мати динаміка попиту і цін на продукцію металургії у світі й ключових для України ринках - Близький Схід, Північна Африка, країни СНД.

Також аналітики заперечують можливість поширення кризових явищ через банківську систему, він практично відсутній, не дивлячись на те, що українська банківська система досить тісно інтегрована з фінансовим сектором ЄС.

"Серед європейських країн, чиї банки вважаються вразливими, в українській банківській системі представлена лише Греція, яка займає 1,4% у загальній структурі активів", - відзначає Белан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!