Експерт: найпомітніше "досягнення" Януковича - непрофесійна угода з Росією

Четвер, 3 червня 2010, 17:52

Перші 100 днів Віктора Януковича на посаді президента України - це, насамперед, погана з професійної точки зору "газово-севастопольська" угода.

Таку думку висловив відомий політичний аналітик із Європейського центру політичних досліджень Майкл Емерсон Радіо "Свобода", говорячи про досягнення перших 100 днів президентства Януковича.

Він зазначив, що послідовність перших закордонних візитів Януковича - спочатку до Брюсселя, а потім до Москви - привернули чимало уваги.

"Брюссельські зустрічі були дуже бідні на результати. Тим часом, візит до Москви приніс швидку угоду щодо зменшення ціни на газ та перебування російської бази у Севастополі", - зазначив брюссельський експерт.

Реклама:

"Як на мій погляд, ця "газово-севастопольська" домовленість, із професійного погляду, була дуже поганою. Не кажучи вже про політичний бік цієї справи. Янукович цим лише хотів забезпечити пряме надходження до бюджету від оренди військової бази, взамін на дивне скорочення ціни на газ, переваги якого зовсім не зрозумілі", - сказав Емерсон.

"Як на мене, для України це була дуже сумнівна,  недбало обґрунтована угода", - наголосив він.

Експерт погодився, що попри декларації Януковича про те, що євроінтеграція залишається його головним пріоритетом, його дії свідчать про рух на схід, а не на захід. "Хоча тут багато незрозумілого", - додав він.

"Водночас, на мою думку, тристоронній консорціум (за участю ЄС, України та Росії) з оновлення української газотранспортної мережі - це добра ідея, і нині на цю тему з Києвом ведуться консультації. Це був би позитивний вихід, бо така конструкція може стати основою для нового кроку в стосунках між Євросоюзом, Україною та Росією", - вважає Емерсон.

Він зазначив, що поза переговорами щодо газотранспортної системи, найважливішими питаннями у відносинах між ЄС та Україною є безвізовий режим та зона вільної торгівлі.

За словами Емерсона, для прогресу в питанні безвізового режиму "двері відчинені, і деякі досягнення вже помітні", а щодо зони вільної торгівлі переговори "нині ведуться і мали б завершитися успішно".

А прагнення Януковича залишити Україну позаблоковою державою і виключити вступ до НАТО з пріоритетів зовнішньої політики, на думку брюссельського аналітика, "можна вважати позитивним тільки у контексті покращення відносин України з Росією".

"Поки що ми не знаємо, як це впливатиме на рівновагу в справах між об'єднаною Європою та Росією", - зазначив Емерсон.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!