Думка експерта: Янукович не назвав критерії оцінки своїх реформ

Четвер, 3 червня 2010, 11:11

2 червня президент Віктор Янукович представив план економічних реформ, який визначає низку цільових показників на найближчі чотири роки.

Передбачається, що реалізація розроблених реформ в 2010-2014 роках дозволить Україні до 2020 року увійти до двадцятки найбільш розвинених економік світу.

Тим не менш, Янукович не назвав конкретних показників розвитку економіки, за якими Україна буде зіставлятися з іншими країнами і які дозволять їй наблизитись до верхівки лідерів, відзначила у коментарі "Економічній правді" економіст інвестиційної компанії "Тройка Діалог Україна" Ірина Піонтківська.

"Якщо в якості стандартного показника добробуту країни взяти дохід на душу населення, то мета, поставлена президентом, навряд чи може бути досягнута з урахуванням того, що планом реформ передбачається зростання реального ВВП не менше 5% на рік, що передбачає повернення на докризовий рівень виробництва приблизно до кінця 2012 року", - зазначила вона.

Реклама:

За словами експерта, ключові цілі реформ у плані сформульовані загально, планом не передбачені конкретні кроки, які необхідно зробити для досягнення цих цілей.

Зокрема, нагадала вона, планується стабілізувати ситуацію з державними фінансами, скоротити дефіцит бюджету до 2% ВВП і знизити інфляцію до 5-6% до 2014 року проти офіційного прогнозу в 13% на 2010 рік.

Президент також підкреслив необхідність продовження пенсійної реформи, укладання угоди про вільну торгівлю з ЄС, реструктуризації енергетичного сектору та реформування електроенергетики.

"Розробка плану реформ - позитивний крок нової команди на чолі держави, хоча вже були випадки невдалих спроб реалізації аналогічних масштабних ініціатив", - підсумувала Піонтківська.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!