Україні пропонують мільярд доларів за повітря

Четвер, 3 червня 2010, 09:59

Компанія Tawhaki International LP днями подала документи до Національного агентства екологічних інвестицій України на участь у конкурсі з придбання українських квот на викиди парникових газів.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на депутата Верховної ради від БЮТ Петра Кузьменка.

За його словами, компанія має намір купити 50 млн. тонн викидів. Натомість вона обіцяє інвестувати в українську економіку понад 1 млрд. доларів.

Те, що документи дійсно надійшли на участь у конкурсі, підтвердив виданню і голова Нацагентства екологічних інвестицій Сергій Орленко.

Реклама:

"Так, ми отримували їх пропозицію. Однак поки що готового проекту в них немає, це питання буде вирішуватися вже в ході переговорів ", - сказав Орленко.

Зокрема, за його словами, один з раундів переговорів мав відбутися вже у середу.

Щоб збільшити шанси Tawhaki International LP, Кузьменко написав звернення до першого віце-прем'єра Андрія Клюєва. У ньому депутат вказав і умови, на яких компанія бере участь у конкурсі.

"До мене звернулася група інвесторів, що представляють інтереси великої американської корпорації. У них вже 2 роки не виходить придбати квоти, ось я і займаюся цим як народний депутат", - пояснив він свою зацікавленість.

Більше того, депутат особисто відніс звернення до приймальні першого віце-прем'єр-міністра.

Проте, яке рішення прийняв Андрій Клюєв за співпраці з цією компанією, поки невідомо.

За даними "Дела", компанія Tawhaki International LP зареєстрована в Лондоні і афільована з фірмою, за якою стоять громадяни України.

Пізніше цю інформацію підтвердив і колишній керівник Нацагентства екологічних інвестицій Ігор Лупальцов.

За його словами, саме через це фірмі в 2009 році було відмовлено в участі в конкурсі на покупку квоти на викиди парникових газів.

Депутат Кузьменко запевняє: Tawhaki International LP - американська.

Однак насправді компанія позиціонує себе як новозеландська.

2009 року в числі двох претендентів вона брала участь на закупівлю 50 млн. тонн парникових газів поряд зі швейцарською Dighton Carbon SA.

Кабмін Юлії Тимошенко публічно висловив намір підписати з цими фірмами контракт.

"Залучені кошти від продажу вуглецевих квот новозеландської компанії планується направити на будівництво сміттєпереробних заводів і реконструкцію міських звалищ", - заявив тоді екс-директор департаменту розвитку екологічного ринку Національного агент-ства екологічних інвестицій Тарас Бебешко.

Однак в останню мить Нацагентство відмовилося від намірів торгувати квотами з фірмою із Нової Зеландії.

Кіотський протокол - міжнародний документ, прийнятий в Кіото в грудні 1997 року на додаток до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (РКЗК).

Кіотський протокол став першою глобальною угодою про охорону навколишнього середовища, заснованою на ринкових механізмах регулювання - механізмі міжнародної торгівлі квотами на викиди парникових газів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!