Податкова реформа відбудеться в три етапи

Четвер, 3 червня 2010, 09:05

До кінця 2010 року планується доопрацювати і прийняти Податковий кодекс.

Це передбачено Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки, яку у середу схвалив Комітет з економічних реформ при президенті, повідомляє агентство "УНІАН".

Згідно з програмою, реалізація податкової реформи проходитиме в три етапи.

На першому етапі - до кінця 2010 року - передбачається зближувати податковий і бухгалтерський облік, відшкодувати підприємствам борги з податку на додану вартість державними цінними паперами і, починаючи з 1 серпня, відшкодовувати ПДВ своєчасно.

Реклама:

На другому етапі - до кінця 2012 року - планується скоротити кількість малоефективних податків і зборів, скоротити сферу застосування спрощеної системи оподаткування для суб`єктів малого підприємництва, запровадити єдиний соціальний внесок.

Також планується ввести податок на майно, реформувати систему адміністрування податків, насамперед, ПДВ, і запровадити механізм екологічного оподаткування.

Третій етап реформування податкової системи - до кінця 2014 року - передбачає поетапне зниження податку на прибуток і перехід до системи платежів за видобуток корисних копалин із застосуванням принципу рентного доходу.

Серед необхідних кроків у процесі реформування податкової системи в програмі передбачається поступове підвищення ставки єдиного соціального внеску для найнятих робітників і зниження для роботодавців.

Також у програмі вказана необхідність запровадити податкові канікули для малого бізнесу, проте не вказані терміни, коли це можливо зробити.

Передбачається, окрім іншого, також скасування планів для податківців з мобілізації податкових платежів.

Також пропонується запровадити прозору систему відповідальності податківців.

"Для забезпечення справедливості оподаткування необхідно скоротити податкові пільги", - наголошується в документі.

Цей захід планується здійснити шляхом скорочення сфери застосування спрощеної системи оподаткування, наприклад, шляхом перегляду критеріїв застосування такої системи, виключення з неї високорентабельних видів діяльності.

Крім того, податкові пільги необхідно скоротити шляхом переходу до застосування загальної системи оподаткування податком на прибуток підприємств у сфері страхової діяльності, скорочення списку пільг щодо ПДВ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: