"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Київ пропонує добудувати "Україну" у Миколаєві

Вівторок, 29 червня 2010, 16:47

Україна запропонувала Росії забезпечити добудову ракетного крейсера "Україна", який може увійти до складу ВМФ РФ, на потужностях ДП "Суднобудівний завод ім. 61 комунара" у Миколаєві.

Про це на брифінгу у вівторок заявив міністр промислової політики Дмитро Колесников, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми вийшли до російської сторони з пропозицією добудовувати крейсер на Заводі ім. 61 комунара. Можливо в кооперації з ЧСЗ (Чорноморським суднобудівним заводом) і ХСЗ (Херсонським суднобудівним заводом)", - сказав міністр.

Пропозиція української сторони нині відпрацьовується російськими партнерами, уточнив міністр.

Реклама:

Як повідомлялося, 17 травня президент Віктор Янукович заявив, що Росія добудує крейсер "Україна", який вже готовий на 95%.

Ракетний крейсер "Україна" (перейменований в 1998 році, до цього - "Адмірал флоту Лобов") був закладений на потужностях Миколаївського "Суднобудівного заводу ім. 61 комунара" у 1984 році на замовлення ВМФ СРСР і повинен був стати четвертим кораблем проекту 1164, відомого під назвою "Атлант".

У 1990 році крейсер був спущений на воду, в 1996 році - його добудова була припинена у зв'язку з відсутністю фінансування.

У 2000-2001 роках крейсер планувалося ввести до складу ВМС України, однак пізніше було визнано відсутність доцільності в кораблі такого класу для українських ВМС.

Нині крейсер залишається на балансі заводу - виробника. Згідно озвученими раніше даними, утримання крейсера обходиться у близько 5 млн. гривень на рік.

На різних етапах у числі потенційних покупців крейсера розглядалися РФ, КНР, Індія.

У 2005 році в ході переговорів міністрів оборони України та РФ у Москві було ухвалено рішення не добудовувати крейсер (ракетне озброєння для нього виробляє РФ) з причини відсутності потреби в цьому військовому кораблі збройних сил держав.

Навесні 2010 року член комітету Держдуми РФ з оборони Михайло Ненашев заявив про те, що крейсер "Україна" може увійти до складу ВМФ РФ.

Повна водотоннажність крейсера - 11280 тонн, довжина - 187 м, ширина найбільша - 28 м, осадка при повна водотоннажність - 6,25 м. Дальність плавання - 7500 миль. Сумарна потужність головної газотурбінної енергетичної установки - 110 000 к.с.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: