У Азарова придумали, як заробити Аграрній біржі

Вівторок, 29 червня 2010, 10:37

Уряд надасть Аграрній біржі монопольне право реєстрації зовнішньоекономічних зернових контрактів.

Це дозволить заробити гроші державному біржовому майданчику. А зернотрейдерам доведеться багаторазово збільшити витрати на оформлення угод, пише видання "Дело".

Як наголошується в пояснювальній записці проекту постанови Кабміну, надання монопольного права державній біржі реєструвати експортні контракти дозволить регулювати сезонні та кон'юнктурні цінові коливання.

Крім того, за допомогою такого механізму влада має намір взяти під повний контроль експортний потік зерна, що дозволить точно визначати суму ПДВ, заявленного до відшкодування.

Реклама:

Зернотрейдери, зі свого боку, відзначають, що розцінки Аграрної біржі набагато вищі за середньоринкові.

Видання пише: якщо нова схема реєстрації контрактів на біржі набуде чинності, всі додаткові витрати будуть покладені на товаровиробника.

"Аграрний фонд не працює, і у Аграрної біржі немає роботи, грошей немає, от вони й шукають способи заробити», - оцінив ініціативу уряду генеральний директор Союзу аграрних бірж України Борис Беренштейн.

На його думку, спроби влади зігнати всіх зернотрейдерів на одну біржу суперечать антимонопольному законодавству.

Біржовики також звертають увагу, що ціна реєстрації контрактів на Аграрній біржі у 10-15 разів вища, ніж на приватних біржах.

Видання дізналося, що максимальна ставка, яку можна знайти на ринку, - 0,05% від вартості угоди. Вартість же реєстрації на Аграрній біржі становить 0,5%, плюс до цього ще 0,25-0,5% беруть собі брокери.

"Ось і виходить, що ціна реєстрації обійдеться в 1% від вартості контракту", - підсумовує Беренштейн.

Трейдери згодні з тим, що розцінки Аграрної біржі набагато вищі за середньоринкові. "Навіть 0,05% - це рідкість, зазвичай ціна реєстрації набагато нижча", - говорить директор компанії New World Graine Ukraine Микола Горбачов.

За його словами, наслідком підвищення витрат на реєстрацію стане адекватне зниження закупівельної ціни у товаровиробника.

За інформацією видання, при мінімальних цінах зерна і при обсязі експорту 20 млн. тонн, 1%, який отримає Аграрна біржа за реєстрацію експортних контрактів, буде дорівнювати 24 млн. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: