"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україні треба переходити на міжнародні стандарти фінзвітності – експерт

Субота, 26 червня 2010, 18:51

Україні потрібно повністю відмовитися від українських стандартів бухгалтерського обліку і в 2012 році перейти на міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ), без яких неможливо мати уявлення про прибуток підприємства і його капітал.

Про це заявив екс-заступник міністра фінансів, доктор економічних наук Олександр Савченко у статті для тижневика "Дзеркало тижня".

"МСФЗ - це свіже повітря для бізнесу та інвестицій, тому слід негайно почати підготовку до їх впровадження у 2012 році", - наголосив він.

Савченко, зокрема, зазначив, що якщо розрахувати податок на прибуток за міжнародними стандартами, то він в Україні буде значно більшим, ніж 25%, - за оцінками багатьох експертів, він становитиме близько 35%.

Реклама:

Тому перш ніж зменшувати або збільшувати податки, їх потрібно навчитися правильно рахувати, підкреслив він.

За його словами, зокрема, в банківській системі бухгалтерський облік на 99% відповідає міжнародним стандартам, проте формування резервів і досі рахується за "доморощеними стандартами", що веде до неадекватної оцінки прибутків і капіталу банків.

Як приклад Савченко навів ситуацію з банком, який мав капітал у понад 100 млн. гривень і постійний прибуток, але після аудиту за міжнародними стандартами виявилося, що капітал банку є від'ємним. Невдовзі цей банк збанкротував.

"Саме це стало головним чинником різкого збільшення збитків та банкрутства банків під час кризи в Україні", - зазначив він.

На думку Савченка, спрощення у веденні обліку для малих і середніх підприємств також має відбуватися відповідно до законодавства Євросоюзу.

При цьому він переконаний, що самостійний податковий облік слід не наближувати до бухгалтерського, а взагалі його ліквідувати.

"У країні має бути один облік - за міжнародними стандартами, а податкові розрахунки мають базуватися виключно на бухгалтерському обліку та звітності, за достовірність яких слід ввести таку само відповідальність, як за податкові декларації", - підкреслив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: