"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Добудова блоків Хмельницької АЕС – під питанням

Субота, 26 червня 2010, 11:47

Державний комітет ядерного регулювання вважає небезпечною добудову третього і четвертого блоків Хмельницької атомної електростанції.

Про це пише тижневик "Дзеркало тижня" із посиланням на свої джерела.

Це пояснюється тим, що залишки будівельних конструкцій не були законсервовані після оголошення мораторію на будівництво АЕС в Україні, арматура проржавіла, приміщення нижче нульової позначки залите водою.

Окрім того, змінилися будівельні норми щодо таких об'єктів у всьому світі.

Реклама:

Так, у Болгарії, де в аналогічній ситуації залишки конструкцій були законсервовані, було прийнято рішення повністю їх знищити і розпочати будівництво енергоблоків на АЕС "Белене" з нуля. Будівництво коштувало майже 200 млн. євро.

Як повідомлялося, раніше президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський заявив, що добудовувати будуть саме третій і четвертий блоки ХАЕС, оскільки результати дослідження будівельних конструкцій під енергоблоки, які залишилися з радянських часів, свідчать про те, що вони надійні і гарантовано можуть простояти 45 років.

Раніше він також повідомив, що обрана на тендері російська реакторна установка ВВЕР-1000/392 може перебувати в експлуатації 60 років.

Коментуючи рішення про добудову третього і четвертого блоків ХАЕС, президент НАЕК відзначив: "Питання не у грошах, а в заощадженні часу на будівництво".

НАЕК "Енергоатом" розглядає можливість випуску облігацій на суму 100 млн. доларів в 2011 році для добудови третього і четвертого блоків ХАЕС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!