Банки не хочуть розкривати дані про клієнтів

Субота, 26 червня 2010, 10:24

Банки не хочуть розкривати банківську таємницю і тому пропонують авторам проекту Податкового кодексу передбачити консолідований варіант сплати податків з доходів фізичних осіб з депозитів у разі, якщо фінустанови робитимуть це замість своїх клієнтів як податкові агенти.

Про це під час засідання Фінансового прес-клубу заявили голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін та голова правління банку "Фінанси та кредит" Володимир Хливнюк, пише тижневик "Дзеркало тижня".

Під час дебатів про систему адміністрування цього податку Тимонькін зауважив, що для банків сплата податків від загальної суми депозитів "є найбільш простим способом: банки повністю не зацікавлені їх занижувати".

Технологічно ж варіант сплати податку за кожного вкладника окремо, за словами банкіра, може призвести до розкриття банківської таємниці.

Реклама:

На думку Володимира Хливнюка, це питання особливо актуалізується з огляду на високий рівень тінізації української економіки (за його оцінками, це - близько половини економіки).

Експерт зазначив, що було б доцільно, щоб "найближчі 5 років банки перераховували податки консолідовано".

Водночас заступник голови Державної податкової адміністрації Сергій Лекарь зауважив, що для податкової "кошти, які вкладені на депозити, навіть не є об'єктом інтересу, тому що це легальні кошти, отримані і вкладені до банку".

"На нашу думку, в банку не може бути якихось тіньових доходів, які порушують те чи інше законодавство", - сказав Лекарь.

Окрім того, він підкреслив, що взагалі не зрозуміло, "про яку таємницю сьогодні йдеться, тому що давно в Європі її вже немає".

За словами представника ДПА, варіант "залишити просто нарахування на фонд нарахованих процентів - це неправильно, тому що такого прикладу історія не знає".

"На сьогодні в Європі є незначна кількість практики, де нарахування справді проводиться знеособлено. Якщо ти персоніфікуєшся, то тебе оподатковують за ставкою 10%. Якщо вибираєш не персоніфікацію - тобто загальну суму нарахування, тоді до тебе застосовують ставку 35%", - пояснив Лекарь.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!