"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експерти: арбітражний суд не може зобов'язати Україну розрахуватися з "РосУкрЕнерго"

Субота, 26 червня 2010, 09:42

Стокгольмський арбітражний суд сам по собі не може зобов'язати Україну розрахуватися з "РосУкрЕнерго" за борги НАК "Нафтогаз України".

Про це у коментарі тижневику "Дзеркало тижня" заявили юристи-міжнародники, а раніше у коментарях пресі фактично підтвердив міністр юстиції Олександр Лавринович.

Експерти пояснюють це тим, що рішення винесено проти "Нафтогазу" як корпоративного суб'єкта, а держава Україна не була учасником арбітражу.

Більше того, за законодавством України "Нафтогаз" є відокремленим суб'єктом господарювання і держава не несе відповідальності за його зобов'язання (що підтверджується, наприклад, пунктом 17 нинішнього статуту "Нафтогазу"), наголошують юристи.

Реклама:

На думку експертів, важливо уникнути підміни понять "держава Україна" і "Нафтогаз": арбітражне рішення, винесене проти "Нафтогазу", може бути виконано за рахунок активів, що є власністю самого "Нафтогазу"; інша державна власність не може бути стягнута на користь РУЕ.

Спроби змусити державу розрахуватися за борги корпоративних суб'єктів мали місце, але всі вони у подібних випадках були безуспішними, зазначили юристи.

Окрім того, комерційний арбітраж не має наддержавної сили. В Україні рішення іноземних судів і міжнародних арбітражів автоматично не діють - в Україні своя правова і судова система.

Україна автоматично не зобов'язана виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, впевнені експерти.

Так, швейцарська фірма "Нога", за позовом якої Стокгольмський арбітраж виніс рішення проти Росії, так і не змогла стягнути з Російської Федерації 1,4 млрд. доларів, на які вона претендувала.

Після багаторічного процесу зобов'язання "Нога" перед Росією були продані за 27 млн. доларів, нагадують юристи.

Експерти відзначають, що для виконання в Україні рішення Стокгольмського арбітражу повинно бути "легалізоване" українським судом за процедурою, встановленою Цивільно-процесуальним кодексом України.

До того ж український суд повинен встановити, зокрема, що арбітражна ухвала винесена компетентним судом і не суперечить публічному порядку України (а сточовно цього є серйозні сумніви).

Крім того, нині на "Нафтогаз" розповсюджується мораторій стосовно примусового виконання судових і арбітражних рішень, встановлених законом "Про заходи, спрямовані на забезпечення стабільного функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу".

Тому, вважають юристи, бажання чинного керівництва України представити рішення шведського арбітражу як істину в останній інстанції, яке слід негайно виконувати, говорить про бажання скоріше отримати підстави для легітимізації виплат "РосУкрЕнерго".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!