Коломойському дозволили продавати газ хімікам

П'ятниця, 25 червня 2010, 20:27

Господарський суд Києва дозволив "Укрнафті" використати 1,051 млрд. кубометрів газу, який належить компанії і закачаний у ПСГ, для поставок промспоживачам.

Про це повідомляє агентство "Українські Новини" з посиланням на поінформоване джерело.

У середині червня суд за позовом "Укрнафти" заборонив "Нафтогазу" та "Укртрансгазу" перешкоджати "Укрнафті" у реалізації права власності на зазначений обсяг газу зокрема при підйомі газу із ПСГ із метою подальшої поставки промисловому сектору.

Як пояснив співрозмовник агентства, газ "Укрнафти" обсягом 1,051 млрд. кубометрів зберігається в ПСГ на основі договору з "Укртрансгазом", що був підписаний у березні 2010 року на строк до 15 квітня 2011 року.

Реклама:

"Наприкінці квітня "Укрнафта" подала заявку на підйом газу із ПСГ, але "Укртрансгаз" відмовився викачувати газ, посилаючись на норми бюджету, що ресурс українського видобутку йде тільки для потреб населення", - повідомив він.

Закони про державний бюджет 2009-2010 років містять норму, відповідно до якої компанії із часткою держави понад 50% продають газ, який добувають, для потреб населення.

Уповноваженим покупцем цього газу є "Нафтогаз", ціну продажу встановлює НКРЕ.

За інформацією джерела, суд прийняв рішення на користь "Укрнафти", оскільки газ був закачаний у ПСГ із ресурсів 2009 року, а відповідно до рішення Конституційного суду від 22 травня 2008 року, норми законів про держбюджет обмежуються конкретним періодом: 1 січня - 31 грудня.

Водночас державний бюджет на 2010 рік був прийнятий 27 квітня, тобто пізніше.

Як зазначив співрозмовник, "Укрнафта" планувала поставляти газ, що перебуває в ПСГ, хімпідприємствам, що виробляють мінеральні азотні добрива.

ВАТ "Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною, а також однією з найбільших газодобувних компаній в Україні.

50%+1 акція "Укрнафти" належить "Нафтогазу", близько 42% акцій належать компаніям, які пов'язанні з Приватбанком.

Оперативний контроль над компанією утримують міноритарні акціонери.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: