Завод Бойка викупить свої акції

П'ятниця, 25 червня 2010, 18:45

Організація орендарів Маріупольського металургійного комбінату ім.Ілліча (ММК ім.Ілліча) з 8 липня відновить викуп часток у орендарів, які виходять зі складу організації.

Таке рішення ухвалили збори організації в п'ятницю переважною більшістю голосів, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на публікацію в газеті "Іллічівець".

Згідно з повідомленням, викуп часток буде здійснюватися з підвищувальним коефіцієнтом 5,9 до існуючої номінальної вартості часток, з округленням до цілої гривні.

"На сьогодні в організації орендарів залишилося близько 17 тис. осіб, сумарна частка яких становить 110 млн. гривень", - цитує видання слова голови правління, генерального директора ММК ім.Ілліча та голови організації орендарів Володимира Бойка.

Реклама:

Витрати, пов'язані з нотаріальними діями, сплатою держмита та банківських послуг при оформленні документів, будуть зроблені за рахунок коштів організації орендарів.

Крім того, збори доручили раді організації у тримісячний термін відпрацювати механізм її ліквідації, яка буде здійснена після розрахунку з усіма членами, оскільки існування організації орендарів вже давно суперечить "букві чинного законодавства" і податкові органи неодноразово вимагали врегулювати це питання.

Організація орендарів ММК ім.Ілліча була створена в 1993 році, коли короткий час існувала схема приватизації через оренду з викупом.

Потім в 1997 році організація орендарів виступила майже 100-відсотковим засновником ЗАТ "Ілліч-Сталь" зі статутним капіталом 239,58 млрд. гривень.

Наприкінці 2000 року "Ілліч-Сталь" викупила у держави 50% +1 акцію ММК ім.Ілліча за 454 млн. гривень і довела свою частку в ньому до 90,41%.

Згодом ЗАТ поступово викуповувало власні акції і тримало їх у себе на балансі, для дотримання законодавства час від часу проводячи операції з "GPI-Капітал" з їх купівлі-продажу (закон вимагає протягом року або анулювати казначейські акції, або продати їх).

Навесні 2009 року, згідно з даними ДКЦПФР та ЗМІ, ЗАТ сконцентрувало майже всі 100% власних акцій і продало їх групі офшорних компаній, які потім перепродали їх зареєстрованим за однією адресою кіпрським компаніям Emorsa Ltd, Liberani Co. Ltd, Rewein Ltd і Formigos Holdings Ltd. Ці чотири компанії з пакетами по 24,9999% стали власниками "Ілліч-Сталь" наприкінці квітня 2009 року.

Їх представники в травні 2010 року публічно повідомили про угоду і плани змінити керівництво ММК ім.Ілліча.

Держреєстратор також зареєстрував новий статут ЗАТ "Ілліч-Сталь" з новим генеральним директором Іллею Горським.

У той же час Бойко заявив про рейдерську атаку на підприємство і заперечував факт продажу акцій стороннім інвесторам.

За його словами, угоду з продажу акцій ЗАТ таємно здійснив брокер - інвестиційна компанія "GPI-Брокер", яка порушила скористалася виданої довіреністю.

Керівник ММК ім. Ілліча стверджує, що основною метою була персоніфікація - переоформлення акцій всередині організації орендарів, а не продаж стороннім інвесторам.

Президент Віктор Янукович доручив Генпрокуратурі і Службі безпеки України розібратися в ситуації, що склалася, а прем'єр-міністр Микола Азаров 15 червня заявив, що вважає те, що відбувається навколо ММК ім.Ілліча, спробою рейдерського захоплення.

Після цього Бойко повідомив, що ММК ім.Ілліча почав переговори про об'єднання з найбільшим в країні вертикально інтегрованим гірничо-металургійним холдингом "Метінвест", підконтрольним СКМ Ріната Ахметова.

За його словами, покупці акцій ЗАТ "Ілліч-Сталь", оцінивши ризики угоди, пішли на переговори, у результаті яких, найімовірніше, їм будуть повернуті гроші, а ЗАТ отримає назад свої акції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!