"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газова війна" Москви і Мінська закінчена, але конфлікт триває

Четвер, 24 червня 2010, 20:15

Російський газовий монополіст "Газпром" повідомив, що Білорусь переказала йому повну суму боргу за постачання цій країні російського газу за кілька останніх місяців - 187 млн. доларів.

Відтак, заявили в компанії, вона відновлює нормальне постачання газу Білорусі, повідомляє Радіо "Свобода".

Речник "Газпрому" Сергій Купріянов також оголосив у Москві, що ця компанія, в свою чергу, сплатила суму, яку у відповідь вимагав Мінськ, - борг за транзит російського газу через білоруську територію далі до Європи.

А прем'єр-міністр Росії Володимир Путін висловив жаль, що газовий конфлікт стався, і сподівання, що надалі таке не повториться.

Реклама:

"Становище загалом заслуговує на великий жаль, бо виник конфлікт із країною, з якою Росія має особливі відносини", - заявив він, перебуваючи в російському місті Новокузнецьку.

Тим часом у Мінську білоруська газотранспортна компанія "Белтрансгаз" підтвердила, що отримала від "Газпрому" плату за транзит.

Водночас там звернули увагу, що коштів надійшло менше, ніж домагалася Білорусь - 228 млн. доларів, а не 260 млн. доларів, як хотіли в Мінську.

Міністр енергетики Білорусі Олександр Азярец наголосив, що це лише 87% від суми боргу Росії. Ці його слова транслювали на телебаченні.

Передбачаючи таку реакцію, речник "Газпрому" Сергій Купріянов особливо зауважив: "Плату здійснили точно відповідно до контракту, який передбачає ставку транзиту в 1 долар 45 центів".

Іще раніше голова правління російської компанії Олексій Міллер заявляв, що Білорусь виставила рахунок за транзит, який не відповідає контрактові.

І Володимир Путін нині говорив про необхідність дотримання обома сторонами умов чинних контрактів, поки не домовилися про нові.

"Водночас необхідно провести переговори з білоруськими партнерами і за столом переговорів, у нормальній, товариській, діловій обстановці з'ясувати всі питання, які досі є суперечливими", - заявив російський прем'єр.

При цьому він нагадав, що Білорусь нині отримує російський природний газ за цінами, найменшими з усіх споживачів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!