"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Скраплений газ на аукціонах продають задешево - експерт

Четвер, 24 червня 2010, 16:34

На спеціалізованому аукціоні із реалізації скрапленого газу для потреб населення, який відбувся у четвер на Українській аграрній біржі, був реалізований весь обсяг липневого виробництва дочірньої компанії "Нафтогаз України" - "Укргазвидобування" - у кількості 17,5 тис. тонн.

Під час торгів ціна знизилася зі стартових 3174 гривень за тонну до 2864 гривень за тонну при середньоринковій ціні скрапленого газу на рівні 5500 гривень за тонну.

При цьому покупцями 12,14 тис. тонн (69%) стали структури, які згодом перепродують цей газ на комерційному ринку, стверджує Українська асоціація скрапленого газу (УАСГ).

За словами президента УАСГ Сергія Півня, підсумки сьогоднішніх торгів остаточно підтвердили, що система аукціонів з розподілу скрапленого газу держкомпаній потребує термінового і докорінного реформування.

Реклама:

"Можна констатувати, що основний обсяг газу за пільговими цінами, який виставляється нібито для потреб населення на спеціалізованих аукціонах, куди допускається обмежена кількість учасників, йде через канали комерційної реалізації. У свою чергу, комерційні аукціони, доступ до яких мали всі без винятку гравці ринку, згорнуті", - сказав він.

"Сьогоднішнє алогічне зниження цін у ході торгів на тлі зростання цін реальних угод на відкритому ринку додає цинічності цієї ситуації", - наголосив Півень.

На думку президента УАСГ, з аналогічним результатом закінчиться і спец аукціон у п'ятницю, на якому будуть виставлені 6 тис. тонн газу ВАТ "Укрнафта".

"Результатом нинішньої системи продажу скрапленого газу (пропан-бутан) є: недоотриманий прибуток "Укрнафти" і "Укргазвидобутку", розквіт тіньової торгівлі цими енергоресурсами з усіма наслідками, які випливають для держбюджету, дестабілізація ринку скрапленого газу як моторного палива, що є кращою альтернативою дорогим нафтопродуктам, і зниження рівня конкуренції на цьому перспективному ринку", - наголосив експерт.

Згідно із повідомленням УАСГ, Асоціація готує відкрите звернення до профільних міністерств і відомств, у якому викладе своє бачення виходу з ситуації, що склалася на аукціонах з реалізації зрідженого газу, виробленого державними компаніями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!