АМКУ поставив крапку в питанні інтерконекту

Четвер, 24 червня 2010, 12:46

Антимонопольний комітет на засіданні у четвер одноголосно прийняв остаточне рішення з визначення операторів зв'язку, які займають монопольне становище на ринку інтерконекту.

Згідно з цим рішенням, компанії "Київстар", "МТС-Україна", "Українські радіосистеми" (УРС), "Голден Телеком" і "Телесистеми України" винано компаніями, що займають монопольне становище на мобільному ринку інтерконекту, а компанія "Укртелеком" - ще і на ринку інтерконекту фіксованого зв'язку, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Це рішення було результатом перегляду більш раннього рішення АМКУ від 25 травня 2009 року, в якому в результаті аналізу ринку мобільного зв'язку України в 2007 році оператори визначалися як монополісти на ринку інтерконекту.

Прийняття цього рішення означає, що ставки на взаємоз'єднання мереж операторами мобільного та фіксованого зв'язку (або ставки інтерконекту), визнаних монополістами, регулюються державою.

Реклама:

Як відомо, 2009 року Національна комісія з питань регулювання зв'язку прийняла порядок формування тарифів за інтерконект, в 2010 році затвердила розрахункові такси.

Ці тарифи є обов'язковими тільки для операторів-монополістів, для всіх інших вони носять лише рекомендаційний характер.

Представники операторів, які були присутні на засіданні, відзначили, що поспішне ухвалення подібного рішення може дестабілізувати ситуацію на ринку, оскільки великим операторам доведеться в терміновому порядку переукладати договори про ставки інтерконекту.

Після того, як рішення було остаточно ухвалено, представники операторів попросили комітет і НКРЗ внести ясність у питання щодо термінів вступу цього рішення в силу і визначити конкретну дату, з якої почнуть діяти нові ставки.

Представники АМКУ і НКРЗ повідомили, що буде розроблено відповідний порядок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!