Мінпаливенерго знайде "ядерного" партнера восени

Четвер, 24 червня 2010, 12:01

Міжвідомча комісія при Міністерстві палива та енергетики має намір до жовтня 2010 року визначити переможця тендеру з відбору технології виробництва ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000 для будівництва в країні заводу з його фабрикації.

Про це заявила заступник міністра палива і енергетики Наталія Шумкова, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Не пізніше жовтня буде оголошено переможця", - сказала вона, виступаючи на конференції "Атомно-енергетичний комплекс України: міжнародне співробітництво і кооперація, інвестиції, ядерно-паливний цикл" в Києві в четвер.

За словами заступника міністра, в серпні-вересні 2010 року конкурсна комісія має намір вивчити пропозиції від учасників тендеру.

Реклама:

Шумкова відзначила, що державна програма "Ядерне паливо України" передбачає введення в експлуатацію в 2013 році першої черги заводу з фабрикації ядерного палива з потужністю виробництва близько 200 тонн урану на рік, що відповідає приблизно 400 тепловиділяючим зборкам для АЕС.

Як повідомлялося, Україна розглядає двох можливих партнерів за цим проектом - російську "ТВЕЛ" і американську Westinghouse.

"Енергоатом" і "ТВЕЛ" нещодавно уклали новий довгостроковий контракт щодо постачання ядерного палива для українських АЕС. Однак його параметрів сторони не розкривали, посилаючись на угоду про конфіденційність.

За словами голови НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського, контракт враховує проведення конкурсу за проектом будівництва заводу.

Майданчик під будівництво заводу буде визначений після підбиття підсумків конкурсу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: